vrácení PnP - úmrtí poskytovatele péče - nikoli příjemce

Dobrý den pane Kráso,                                                                                                                            nemám přímo dotaz, ale rád bych upozornil, že se vrací PnP i v případě úmrtí POSKYTOVATELE péče, kdy to příjemce péče do 8 dnů neohlásí , jako se to stalo teď mé babičce (90).  Její syn(70) jí poskytoval péči, který před více než rokem náhle zemřel, péči pak naplno poskytoval zbytek rodiny. Nejdřív zemřel její muž, krátce nato syn, zařizovalo se plno věcí a úmrtí se včas neohlásilo. ÚP vydal rozhodnutí, kde odůvodnil vrácení PnP §29 odst.1 písm.c ,  a porušením 8 denní lhůty.  Nemohu se zbavit pocitu, že v tomto případě natvrdo uloženému trestu mělo cosi  předcházet- výstraha, upozornění. Šmahem je vyroben z nemohoucího seniora aktivní dlužník-zločinec, který obral stát o desítky tisíc. No to mi hlava nebere a ani nechci věřit, že zákonodárce tak exemplární tresty pro seniory zamýšlel. S úctou Jan P.         
 
J.Plk

Vážený pane Jane,

domnívám se, že ÚP nepostupoval dobře, protože PnP je vždy vyplácen příjemci péče a nikoliv poskytovateli péči. Jedině pochybení, kterého se mohla dopustit Vaše babička je, že do 8 dnů nenahlásila změnu hlavní pečující osoby po úmrtí svého syna.

Považuji zastavení výplaty PnP nebo jeho vrácení za zásadně nepřijatelný způsob řešení tohoto opomenutí. Doporučuji Vám, aby babička příspěvek nevracela, požádala ÚP o prominutí sankce z důvodu přílišné tvrdosti. Dále Vám doporučuji, abyste mi poslal písemné rozhodnutí o vrácení PnP v kopii na adresu v.krasa@nrzp.cz a popsal celý případ.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji