Vrácení příspěvku na pořízení mot. vozidla z důvodu totální škody

Dobrý den, pane Kráso. Před několika dny jsme měli nezaviněnou dopravní nehodu, kdy nám viník poškodil vozidlo, které sloužilo k přepravě handicapovaného syna. Pojišťovna škodu uzavřela jako totální a vrak vozidla ocenila v aukci a nám vyplatila směšnou částku jako plnění. Vydražitel vrak odkoupil a tím to pro pojišťovnu a viníka skončilo. Ale mně zůstala povinnost vrátit alikvótní část příspěvku, který jsme na pořízení vozidla získali. Tuto částku ve výši cca 25.000 tis. cítím jako způsobenou škodu, ale nevím, jak ji mohu po viníkovi vymáhat. Z povinného ručení viníka to zřejmě nepůjde - pojišťovna se vyjádřila, že jí nezajímá z jakých prostředků jsme si vozidlo pořídili. Přestože jsem nic nezavinila, 4 roky jsem řádně platila havarijní pojištění, pojišťovna (včetně vydražitele) vyplatila částku, za kterou si žádné vozidlo nekoupíme a ještě musíme nemalou částku vracet. A nárok na nový příspěvek podle nového zákona už syn nemá. Je nějaká možnost, jak se tomuto bezpráví bránit? Děkuji za odpověď
 
Anna Makarová

Vážená paní Makarová,

pokud jste o příspěvek požádali před rokem 2012, tak ještě můžete požádat o příspěvek po 5 letech, tudíž by bylo nejlepší oněch 25 tisíc vrátit a požádat o nový příspěvek. Úprava o 10 letech platí až od 1. 1. 2012. Dále Vám doporučuji jednat s ÚP, aby, vzhledem k okolnostem, upustil od vymáhání doplatku, což může.

Pokud jde o vymáhání peněz na viníkovi nehody, tak můžete tak činit pouze prostřednictvím občansko právní žaloby. při té Vás ale musí zastupovat advokát.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.
Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.