Příspěvek na nákup vozidla

Vážený pane Krása, podali jsme si s manželkou žádosti o příspěvek na nákup vozidla. Manželka je mobilní pouze na invalidním vozíku, já chodím o dvou holích a na delší vzdálenost na doporučení lékařů taktéž používám inv. vozík.Oba dva pobíráme ID III st., průkazy ZTP/P a ZTP. K žádostem jsme přiložili výměry našich důchodů.  Zeptal jsem se dotyčné paní na ÚP zdali by nám mohla alespoň orientačně říci kolik bychom mohli dostat, protože potřebujeme větší vůz (naložení dvou invalidních vozíků) a vůz  s automatickou převodovkou -  dostalo se nám zhruba této odpovědi: "  jste oba dva "doma" (nedojíždíte denně do zaměstnání), vůz používáte pouze na nákupy, k lékaři, na návštěvy k rodinně, případně za nějakou kultůrou apod., máte celkem slušné důchody tak  bych to viděla tak max. na 300 000. Musí prý se také poradit s ostatními "kolegyněmi" z jiných pracovišť jakou výši budou přiznávat.Navíc  mluvila o nějaké 10 % spoluúčasti (což je dle mého nesmysl-zákon přece nic takového neříká, pokud tedy není překročen 8 násobek živ. minima) což  v našem případě v žádném případě není. Pane Krása, jsme z tohoto přístupu dotyčné paní tak "špatní", že nevíme,co si otom všem máme myslet... Můžeme znát Váš názor na tuto věc? S pozdravem Soukupovi        
 
Pavel Soukup

Vážení Soukupovi,

úřednice úřadu práce Vás mylně informovala. Spoluúčast se v případě příspěvku na nákup motorového vozidla nevyžaduje. Viz odst. 5) § 10 zákona č. 329/2011 Sb., o dávkách pro osoby se zdravotním postižením:

§ 10

Stanovení výše příspěvku na zvláštní pomůcku

    (1) Na pořízení zvláštní pomůcky, jejíž cena je nižší než 24 000 Kč, se příspěvek na zvláštní pomůcku poskytne v případě, je-li příjem osoby a příjem osob s ní společně posuzovaných nižší než osminásobek životního minima jednotlivce nebo životního minima společně posuzovaných osob podle zákona o životním a existenčním minimu9). Z důvodů hodných zvláštního zřetele, zejména žádá-li osoba opakovaně o příspěvek na různé zvláštní pomůcky, jejichž cena je nižší než 24 000 Kč, lze tento příspěvek poskytnout, i když příjem osoby a příjem osob s ní společně posuzovaných přesahuje částku životního minima podle věty první.
 
    (2) Výše příspěvku na zvláštní pomůcku podle odstavce 1 se stanoví tak, aby spoluúčast osoby činila 10 % z předpokládané nebo již zaplacené ceny zvláštní pomůcky, nejméně však 1 000 Kč.
 
    (3) Výše příspěvku na pořízení zvláštní pomůcky, jejíž cena je vyšší než 24 000 Kč, se stanoví tak, aby spoluúčast osoby činila 10 % z předpokládané nebo již zaplacené ceny zvláštní pomůcky. Maximální výše příspěvku na zvláštní pomůcku činí 350 000 Kč.
 
    (4) Jestliže osoba nemá dostatek finančních prostředků ke spoluúčasti podle odstavce 3, krajská pobočka Úřadu práce s přihlédnutím k míře využívání zvláštní pomůcky, k příjmu osoby a příjmu osob s ní společně posuzovaných podle zákona o životním a existenčním minimu9) a k celkovým sociálním a majetkovým poměrům určí nižší výši spoluúčasti, minimálně však 1 000 Kč. Celkové sociální a majetkové poměry se pro tento účel posuzují podle zákona o pomoci v hmotné nouzi10).
 
    (5) Ustanovení odstavců 1 až 4 se nepoužijí na stanovení výše příspěvku na zvláštní pomůcku poskytovaného na pořízení motorového vozidla. Výše příspěvku na zvláštní pomůcku poskytovaného na pořízení motorového vozidla se stanoví s přihlédnutím k četnosti a důvodu dopravy, k příjmu osoby a příjmu osob s ní společně posuzovaných podle zákona o životním a existenčním minimu9) a k celkovým sociálním a majetkovým poměrům10). Maximální výše příspěvku na zvláštní pomůcku poskytovaného na pořízení motorového vozidla činí 200 000 Kč.
 
    (6) Součet vyplacených příspěvků na zvláštní pomůcku nesmí v 60 kalendářních měsících po sobě jdoucích přesáhnout částku 800 000 Kč. Od vyplacených částek se při určování součtu odečítají částky, které osoba v tomto období vrátila nebo jejichž vrácení bylo prominuto.

Pokud jde o vlastní výši příspěvku, záleží do značné míry na rozhodnutí úřadu a na četnosti jízd. Musíte argumentovat, že jste dvá a tak prakticky denně jezdíte za nákupy, lékaři, kulturou, zařizováním osobních věcí apod. Máte možnost se případně odvolat k MPSV ČR.

S pozdravem Václav Krása