Příspěvek na nákup motorového vozidla

Dobrý den pane Krása, potřeboval by poradit s dotazem, který zde už podobně zazněl, ale nevím jestli se od té doby něco nezměnilo, proto se raději zeptám znovu. Mám podanou žádost o příspěvek na nákup motorového vozidla, ke které mám doložit formulář "Prohlášení o celkových sociálních a majetkových poměrech" a výpis z účtu. Mimo jiné se ve formuláři ptají i na stavební spoření, které mám, našetřeno necelých 200 tisíc. Nicméně to jsou peníze které těžce střádám na lepší bydlení a nerad bych, aby mi o ně (nebo část) byl snížen příspěvek na auto. Nemám raději proškrtnout kolonku "nemám"? Má úřad nějakou cestu jak si toto ověřit? Předem velmi děkuji.
 
Jimbo

Vážený pane Jimbo,

já Vám takto nemůžu radit, abyste obcházel zákon. Považuji však zjišťování takových majetkových poměrů za poněkud zvláštní. Stavební spoření je určeno především na zajištění bydlení a určitě není určeno na nákup auta, které také slouží jako kompenzační pomůcka. Proto považuji zjišťování těchto údajů za nesprávné. Zákon stanoví, že se má zjišťovat celková majetková situace, nehovoří o jednotlivých věcech, to už je pouze v metodickém pokynu. Tak zvažte jak budete konat.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.