příspěvek na automobil.

Dobrý den pane Kráso,mám na Vás prosím dotaz.Otec má 84 let,nevidomí,po mnoha jiných operacích,těžce chodící.Pobírá nejvyšší říspěvek na péči,stará se o něj 78 letá manželka ve spol.domácnosti.Do léta minulého roku ještě zvládal jízdy na různá pravidelná zdravotnická vyšetření sanitkou s manželkou.Nyní ho již vozím já ve svém os.automobilu,který je bohužel menší,třídveřoví,nevyhovující.Chci koupit větší,ojetý.Nejsme ve společné domácnosti,ale bydlíme ve stejné obci.Mám nárok na příspěvek na automobil a když ano,jaká by byla jeho výše. Děkuji za odpověď a přeji heký den,Adámek petr
 
Petr Adámek

Vážený pane Adámku,

Vy nemáte nárok na příspěvek na nákup motorového vozidla. O příspěvek by mohl požádat Váš otec, pokud je držitelem průkazu ZTP, ale také pokud má tělesné postižení a nemůže příliš chodit. Nevídomé osoby nemají nárok na příspěvek. Žádost otec musí podat doporučeně na úřad práce. Formulář najdete na www.mpsv.cz.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.