Příspěvek na auto

Dobry den jezdím na dialýzu tri krat tydne cca 32Km mam průkaz ztp a jsem invalidní ve třetím stupni muzu si zažádat o příspěvek na auto?Nyní me vozí švagr ale je to casove náročné.dekuju Petr
 
Petr

Vážený pane Petře,

problém je v tom, že zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek pro OZP stanoví, že příspěvek je možné přiznat pouze osobám s těžkým pohybpovým postižením nebo osobám s těžkým nebo hlubokým mentálním postižením. Úřady se tohoto ustanovení striktně drží. Pokud nemáte pohybové postižení, takže sám chodíte, tak Vám asi příspěvek přiznán nebude, i když Vám doporučuji, abyste zkusil podat žádost. 

Podle mého názoru by Vám měl lékař předepsat sanitní vůz, protože se domnívám, že po dialýze může být docela obtížné řídit vůz. Zkuste požádat Vašeho ošetřujícího lékaře a pokud nebude chtít předepsat sanitní vůz, tak byste se mohl obrátit na Vaši zdravotní pojišťovnu.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.