Příspěvek na auto

Dobrý den pane Kráso. Vnuk se narodil v roce 2008. Má DMO, sám se ani nepřetočí, nesedí...., má mimořádné výjody IV. stupně. Když mu byli tři roky (tedy v červnu 2011)  požádali jsme o příspěvek na auto. V té době to bylo do 100 000 Kč na 5 let. Příspěvek nám byl přiznán a auto jsme pořídili a přihlásili dne 28. 12. 2011. Na ÚP nám bylo řečeno, že máme smůlu, že peníze nám byly přiznány ve výši do těch 100 000 Kč, ale že se na nás už bohužel vztahuje doba na 10 let. Byla bych velice ráda, zda byste mi mohl říct, zda paní z ÚP má pravdu. Máme nyní velký problém s tím, že vnukovi je už devět let, s velkým problémem ho soukáme do autosedačky, je statnější a tak je to těžké, prostě se tam už nevejde, je mu to nepohodlné a určitě to už není ani bezpečné. Protože nesedí, potřebujeme větší auto, aby jsme ho mohli nechávat sedět na vozíku. Předem Vám moc děkuji za odpověď a přeji příjemný den
 
Jitka Týcová

Vážená paní Týcová,

úřednice z ÚP nemá pravdu a vyloženě Vám lže. § 51, zákona č. 329/2011 Sb., jasně stanoví, že tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. 1. 2012 a některé paragrafy až 1. 1. 2014. Tudíž, v případě, že Vám byl přiznán příspěvek v roce 2011, tak se na Vás vztahuje pětiletá lhůta pro opakovanou žádost. Doporučuji Vám však, abyste počkali se žádostí až na 1. 1. 2018, kdy vstoupí v platnost nová úprava zákona, která bude výhodnější i z hlediska příspěvku na nákup motorového vozidla. Bude v ní stanoveno, že nejmenší částka na nákup motorového vozidla je 100 000,- Kč. Zákon zároveň nově stanoví kritéria podle příjmu společně posuzovaných osob, takže úředník nebude moci sám rozhodovat o výši příspěvku. To Vám píšu především proto, že je možné, že úřednice, která Vám sdělila nepravdivou informaci se Vám bude chtít mstít. Pokud byste podali žádost nyní, tak by mohla rozhodnout ještě o nižší částce.

Jinak Vám doporučuji, abyste šla za ředitelkou Krajského ÚP a žádala vysvětlení, jak je možné, že pracovnice úřadu podávají nepravdivé informace.

 

S pozdravem Václav Krása


Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji