prispevek na auto

dobry vecer.mam na vas dotaz....mame 4 deti...jedno dite ztp-p 21 let.dalsi deti 15.13.8 let.pobirame prispevek na bydleni,pridavky,prispevek na peci,mobilitu,duchod,prispevek na zivobyti a doplatek na bydleni.dcera je zbavena svepravnosti,ja jsem jeji opatrovnik vsechno mame podlozene soudem.chceme si pozadat o dotaci na auto.jsme v insolvenci.chci se zeptat zda vtom bude nejaky problem,pri vyrizovani dotace a pojisteni auta.s pozdravem lenka
 
lenka

Dobrý den paní Lenko, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Z dotazu bohužel nevyplývá, co přesně myslíte tím, že jste v insolvenci a kdo přesně v té zmíněné „insolvenci“ je. Předpokládám, že máte na mysli oddlužení, tzn. „osobní bankrot“ některého z členů Vaší rodiny. Ten pak má nepříznivý dopad na celou Vaši rodinu. Situace se však odvíjí od předlužení některého z jejich členů. A to nejspíš buď Vás, nebo Vašeho manžela, či partnera (pokud ho máte), v nejhorším případě může jít i o Vaše 21 leté dítě – držitele průkazu ZTP/P.

Zmiňujete se o tom, že chcete požádat „o dotaci na auto“ pro Vaše jedno dítě, které je držitelem průkazu ZTP/P a je mu již 21 let. Je tedy dospělé. Mám za to, že tím myslíte příspěvek na zakoupení motorového vozidla ve smyslu § 9, odst. 2), zákona č. 329/2011 Sb. Zde ovšem není úplně podstatné, zda je Vaše dítě držitelem zmíněného průkazu, či nikoliv. Pro možnost přiznání tohoto příspěvku musí Vaše dítě prioritně splňovat zdravotní předpoklady stanovené zákonem pro poskytnutí tohoto příspěvku.

V případě motorového vozidla se jedná o těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí, anebo těžkou nebo hlubokou mentální retardaci charakteru dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu. Další podmínkou pro poskytnutí příspěvku je, že se osoba opakovaně v kalendářním měsíci dopravuje a že je schopna řídit motorové vozidlo, nebo je schopna být převážena motorovým vozidlem. Pokud Vaše dítě tyto základní podmínky nesplňuje, nemá vůbec smysl o příspěvek na Úřadu práce žádat, neboť bude žádost stejně zamítnuta. Splnění uvedených zdravotních předpokladů se dokládá podrobným lékařským posudkem ošetřujícího lékaře, či lékařů Vašeho dítěte. Zde velmi záleží na kvalitě a podrobnosti tohoto posudku, zda tento posudek bude splňovat kritéria stanovená zákonem.

O příspěvek však žádá samotný handicapovaný. Tedy nikoliv Vy, jako rodič. Pokud má Vaše dítě pouze fyzický handicap a je již dospělé, musí tak učinit samo. Nikoliv Vašim prostřednictvím. V případě, že má Vaše dítě mentální handicap, žádá opět Vaše dítě, ovšem prostřednictvím jeho opatrovníka.

Pokud mám odpovědět na Vaši otázku, zda je tato žádost Vašeho dítěte v nějakém rozporu se zmíněnou „insolvencí“, tak zde musím říci, že zákon žádný takovýto důvod nezmiňuje, jako důvod kvůli kterému nemůže být příspěvek přiznán. Přesto bych se, z opatrnosti, na Vašem místě, ještě před podáním žádosti, informoval na Úřadu práce, zda nemají nějakou vnitřní směrnici v tomto směru, která by přiznání příspěvku omezovala, nebo dokonce znemožňovala. Obecně mi však žádné takovéto vnitřní opatření Úřadu práce není známo.

Pro úplnost uvádím, že pokud má Vaše dítě průkaz ZTP/P z důvodu jeho mentální retardace, je nutné ještě před nákupem vozidla požádat opatrovnický soud o souhlas s nákupem motorového vozidla pro toto dítě. Bez souhlasu soudu je nákup vozidla neplatný, neboť rodiče v této věci své dítě s mentálním handicapem nemohou zastupovat (jsou tzv. „v kolizi“). Po nákupu byste tedy nejspíš měli značný problém takové vozidlo zapsat do registru vozidel. A zde může vyvstat problém, že soud situaci Vašeho dítěte vyhodnotí tak, že nákup vozidla není v jeho zájmu, způsobil by mu značné problémy, příp. by ho dále výrazně zadlužil a nákup vozidla pro něj neschválí. Potom samozřejmě vozidlo tomuto dítěti zakoupit nemůžete.

Zároveň je nutné si uvědomit, že maximální příspěvek na zakoupení tohoto vozidla činí v současnosti celkovou částku 200 000 Kč, která je poskytována na následujících deset let. To v praxi znamená, že toto vozidlo musí zůstat ve vlastnictví Vašeho dítěte, které je držitelem průkazu ZTP/P po celých deset let a po tuto dobu jím musí být pravidelně využíváno. Pokud se tak nestane, hrozí mu povinnost vrátit poměrnou část příspěvku Úřadu práce.

Zde je nutné podotknout, že částka 200 000 Kč (kterou navíc nemusíte vůbec obdržet v plné výši, ale dle posouzení ÚP můžete obdržet pouze nějakou nižší částku) je na nákup vozidla poměrně nízká a je tudíž velmi pravděpodobné, že bude nutné do celkové ceny vozidla doplatit další finanční prostředky. Nejsem si však vůbec jist, jak tato skutečnost jde dohromady s Vaší současnou ekonomickou situací a zmíněnou insolvencí. U osobního bankrotu je totiž povinností veškeré finanční příjmy nad minimální stanovený rámec poukazovat na splácení dluhů všem věřitelům. Obávám se, že doplatek ceny vozidla by mohl být s touto povinností v příkrém rozporu. Dále je nutno dodat, že je povinností každého vlastníka motorového vozidla (v tomto případě by to bylo Vaše dítě) hradit tzv. zákonné pojištění motorového vozidla, které je poměrně vysoké a samozřejmě jeho provoz a další režii. Proto je velmi pečlivě nutné zvážit v této souvislosti Vaše skutečné ekonomické možnosti.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku