přípěvek na zakoupení motorového vozidla

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Moje maminka (roč. 1954) v roce 2010 prodělala těžkou CMP. Ztratila řeč, nepoznávala písmenka, měla zcela nehybnou pravou polovinu těla. Po měsíci v nemocnici, kde rehabilitace nebyla intenzivní se s velkým štěstím dostala do RÚ Hrabyně, kde strávila 2,5 měsíce. Částečně se ji vrátila schopnost mluvit, ovládat pravou nohu. Stále je odkázaná na invalidní vozík a nepřetržitou péči manžela. V bytě jsme museli udělat stavební úpravy a musel být zakoupen automobil, abychom mohli maminku vozit na rehabilitace a k lékařům. žádali jsme o příspěvek na úpravu bytu - byl zamítnut. Žádali jsme o příspěvek na zakoupení automobilu - zamítnuto. Dg. maminky: středně těžká fatická porucha, těžká na PHK akcentovaná pravostranná spastická hemiparéza a dx. hemihyspeshesie Lékař do zprávy pro revizního lékaře uvedl, že pacientka splňuje kritéria písmene F přílohy č.5 vyhlášky č.182/1991 sb, kdy u pacientky došlo k těžké poruše pohybové soustavy - obě pravostranné končetiny, s odkazaností na vozík, dále těžká porucha držení trupové postury. Bylo podáno i odvolání a výsledek stejný z MPSV přišlo zamítnutí. Nevím, zda lze ještě něco v této věci udělat. Nedokážu si představit, že by lidé takto nemocní jezdili na rehabilitace MHD - to je prostě nemožné. Prosím o radu. Děkuji za odpověď Petra Kalová
 
Petra Kalová

Vážená paní Kalová,

doporučuji Vám, abyste podala správní žalobu proti rozhodnutí ÚP a odvolání se u MPSV ČR. Do správní žaloby napište, že posuzující orgán nevzal v úvahu všechny okolnosti zdravotního stavu Vaší maminky a tudíž, že podáváte žalobu. Musíte samozřejmě také přiložit příslušné dokumenty, rozhodnutí a rozhodnutí o odvolání. Žalobu musíte podat do 60 dnů od doručení rozhodnutí o výsledku odvolacího řízení. Žaloba se podává ke Krajskému soudu a neplatí se poplatky. není třeba ani advokát. posílám Vám vzor žaloby.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.