označení automobilu

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Jsem nedoslýchavá, ztráta 85 %. Nedávno jsem se stala opět řidičkou, ale zjistila jsem, že v autě neslyším, když na mne ostatní řidiči zahoukají nebo na přejezdu neslyším klinkání. Dle mé ušní lékařky je toto běžné, protože v autě je jiné prostředí a i přesto, že používám kvalitní sluchadla, nejsem schopna pochytit a rozeznat všechny zvuky. Domnívám se, že v rámci bezpečnosti silničního provozu by bylo vhodné, abych měla vozidlo označené tak, aby všem účastníkům provozu bylo zřejmé, že auto řídí nedoslýchavá osoba. K mému překvapení jsem zjistila, že toto označení nelze běžně zakoupit, ale vydává ho odbor sociálního zabezpečení, ale pouze při předložení průkazky ZTP. O tuto průkazku jsem již žádala, ale opakovaně mi byla zamítnuta. Můžete mi prosím poradit, jak postupovat, když nikde na úřadě nechtějí učinit výjimku a nálepku "ucha" mi poskytnout?  Děkuji moc,  Schusterová.
 
Blanka Schusterová

Dobrý den paní Schusterová,

předseda naší organizace, p. Krása, mi předal k vyřízení Váš dotaz týkající se označení motorových vozidel O2 (lidově „ucho“).

 

Přiznám se, že Váš dotaz je poměrně specifický. V praxi se totiž setkávám spíše s tím, že neslyšící lidé nechtějí označení „ucho“ používat, protože jej považují za diskriminující a navíc z něho nevyplývají žádné „hmatatelné“ výhody (na rozdíl od parkovacího průkazu, který zajišťuje právo parkovat na vyhrazených parkovacích místech a další výhody).

 

Není to však naštěstí pravidlem a postupně se neslyšící naučili znak používat a sami uznávají, že informace pro ostatní řidiče, že oni jsou neslyšící, je velmi důležitá.

 

Vy však máte bohužel pravdu v tom, že pokud Vaše sluchová vada není natolik závažná, abyste získala průkaz ZTP (tj. ztráta slyšení větší než 85 %), pak Vám na obecním úřadě označení motorových vozidel O2 vydat nesmějí (viz zákon o silničním provozu). Pracovníci obecního úřadu vydávají znak O2 jen proti průkazu ZTP.

 

V tomto případě se jeví žádost o výjimku jako jediný možný krok. Svoji žádost můžete zaslat starostovi obce, kde máte trvalé bydliště a v případě neúspěchu přímo na Ministerstvo dopravy (kontakty najdete zde: http://www.mdcr.cz/cs/default.htm), které jako jediné je v tomto ohledu oprávněno konat.

 

Nebudete-li úspěšná ani v jednom z těchto případů, napadá mne možnost znak si „doma“ vytisknout a užívat jej „jen tak“. Řekla bych Vám, že se v tomto případě vystavujete riziku postihu ze strany správních orgánů (policie), jelikož však, jak jsem uvedla již výše, znak „ucho“ žádné finanční ani jiné výhody nepřináší, postih by Vám hrozit neměl, nejvýše poučení/pokárání. Naopak bych v tomto případě doporučila poukázat na fakt, že se chováte zodpovědně vůči svému okolí a na svou vadu sluchu upozorňujete, namísto toho, abyste tento fakt zastírala.

 

V neposlední řadě bych se zde ráda zmínila o technických pomůckách (světelné signalizaci), která je uváděna v legislativě. Sluchově postižený řidič totiž může mít svůj vůz vybavený speciální světelnou signalizací, která ho na okolní zvuky upozorní. Abych však pravdu řekla, přestože toto vybavení je již mnoho let zakotveno v legislativě, v praxi jsem se s ním u svých sluchově postižených klientů ani přátel dosud nesetkala…

 

Ráda bych Vám v této věci poskytla příznivější odpověď a „ocenila“ tak Váš zodpovědný přístup k řízení motorového vozidla, lepší radu však neznám a opora v zákoně bohužel není.

 

Najdete-li nějaké uspokojivé řešení, budu ráda, když mne budete informovat.

 

Pokud bychom Vám mohli ještě nějak pomoci, neváhejte se na nás obrátit. Bližší informace o službách naší poradny naleznete na webu www.nrzp.cz

 

Chcete-li se vyjádřit ke kvalitě námi poskytovaných služeb, můžete tak učinit (anonymně) prostřednictvím tohoto webového formuláře:

http://www.nrzp.cz/component/chronocontact/?chronoformname=dotaznik_poradna

 

Za Vaše případné podněty či připomínky předem děkujeme

Mgr. Jitka Vrchotová, DiS.
vedoucí Poradny NRZP ČR
(+ poradenství ve znakovém jazyce)
tel.(SMS): 736 105 585,  tel.: 266 753 422

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR
Partyzánská 7, 170 00, Praha 7- Holešovice
budova Pražské teplárenské, 3. patro, dveře č. 332

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR děkuje za podporu Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR,  Úřadu Vlády ČR, Magistrátu hl.m.Prahy a spolupracujícím partnerům.

Váš dotaz i odpověď na něj je po nezbytnou dobu uložen v poradně. Slouží výhradně pro potřeby poradny a ke zkvalitňování našich služeb. Žádné vámi svěřené informace nejsou poskytovány třetím osobám. Všechna data jsou chráněna v souladu se zákonem č. 101/2000 sb., o ochraně osobních údajů.
Pokud s ukládáním vašich e-mailů nesouhlasíte, informujete nás a vaše zprávy budou po zodpovězení vymazány.