Kompenzační pomůcka - majetkové poměry

Dobrý den, pane Kráso, nepodařilo se mi nikde najít odpověď na následující otázku a proto se obracím na Vás. Jsem matkou dvou handicapovaných dětí - syn má těžkou vadu nosného aparátu, těžkou mentální retardaci, epilepsii atd....V současné době má přiznané výhody III. stupně (ZTP/P) a je osobou závislou IV. stupně - dcera je epileptik, lehká ment. retardace. Je osobou závislou II.stupně. Na výchově a výživě se podílíme oba rodiče, bydlíme v bytě, jehož vlastníkem jsem já. Můj partner (otec dětí) vlastní osobní automobil, který je 15 let starý a pomalu dosluhuje. Zaměstnaná jsem pouze já (průměrný příjem), partner je v evidenci ÚP (péče o těžce postiženého syna je velmi náročná, proto zůstal doma). Dnešního dne podal partner u ÚP Praha 6 žádost o příspěvek na pořízení kompenzační pomůcky (motorové vozidlo). K mému překvapení mi partner řekl některé věci, které mu sdělila pracovnice úřadu: - je nutné vyplnit doklad o výši čtvrtletních příjmů obou dětí. Ale už v žádosti jsem uvedla, že děti příjem nemají (věk 8 a 13 let)? - i přesto, že jsme vyplnili prohlášení o majetkových a sociálních poměrech, pracovnice se dožadovala výpisu z bankovních účtů, které jsme povinni předložit nejpozději při šetření v místě bydliště? Nechápu, proč jsme vyplňovali prohlášení o majetkových poměrech a předkládali přehled příjmů za uplynulé čtvrtletí. Pokud tomu tak je, mohl by jste mi říct, na jaké ustanovení zákona se v tomto případě odkazuje? Nebo se jedná o nějaká nepsaná interní nařízení, jak ušetřit? Děkuji Vám předem za odpověď.
 
Petra S.

Vážená paní Petro,

úřednice nemá právo na výpis z bankovního účtu. Pokud obě děti berou příspěvek na péči, tak ten se nezahrnuje do příjmů. Zákon jednoznačně říká, že se provede majetkové šetření, ale určitě to není o tom, že byste měli dávat výpisy z účtů. Vy byste měla dát potvrzení o příjmu z výdělečné činnosti a Váš manžel nemá pravděpodobně žádný příjem, pokud tedy nepobírá nějaké jiné sociální dávky. Upozorněte paní úřednici, že nepostupuje podle zákona a že na ni podáte stížnost.

S pozdravem

Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.