Dotace na auto

Dobrý den.Dceři je 21 let,její diagnoza je -těžká,až hluboká mentální retardace.Příspěvek na auto jsme čerpali už 3 krát,první 60 tisíc,pak 80 tisíc a před necelými 6 lety 95 tisíc.Bylo to v době ,kdy jsem byla vdaná a manžel poměrně dobře vydělával(HORNÍK).V současné době jsem rozvedená a jako samoživitelka nemám peněz na zbyt.Bydlím už 4- roky v podnájmu,nemám žádný majetek,jen to 6 lete auto,které je majetkem dcery.Auto má velkou spotřebu a bude vyžadovat některé opravy.Což byl taky důvod, proč jsem se rozhodla pro nové auto.Při sociálním šetření mě odrazovali od dotace tím,že si udajně nemohu kupovat vždy nové auto co 5 let,které podle nich ,když má najeto 70 tisíc kilometrů,za 5 let je málo využívané.Podotýkám,že vozidlo, používám pro přepravu dcery.Bylo mi řečeno,že mám tak nárok na zhruba 50 tisíc na 10 let. Je to dost nelogické,když je má situace horší a příspěvek je na 10 let tak dostanu míň?Tak by mě zajímalo co člověk musí mít nebo nemít za majetek ,aby dosáhl na co nejvyšší dotaci.Nebo to vše závisí na tom jak se daná uřednice vyspí.Co vy si myslíte o mé situaci ,na jakou částku bych měla podle vás nárok?Děkuji za odpověd.
 
Ludmila ?upková

Dobrý den paní Čupková,

doporučuji Vám, aby jste si určitě podala žádost na příspěvek na nákup motorového vozidla. Argumentace úřednice není korektní. Je však pravda, že příspěvek , který obdržíte je opravdu na 10 let. Další žádost můžete podat až po deseti letech, ale můžete obdržet vyšší částku (až 200 tisíc).

S pozdravem

Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.
Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.