MOBILITA v souvislosti s Posuzováním stupně závislosti pro účely příspěvku na péči

Dobrý den, kritériem současného posuzování schopnosti mobility je (zákl.živ. potřeby dle přílohy č. 1 vyhlášky 505/2006 Sb.) i zvládání chůze po schodech v rozsahu jednoho patra oběma směry. Posuzovaná osoba však takovou schůzi zvládne jen, když je u schodů zábradlí. V opačném případě, tj. po schodech bez zábradlí jen schody zvládá lezením po čtyřech. Lze tedy prosím chůzi po schodech v tomto případě hodnotit tak, že posuzovaná osoba ji nezvládá? Děkuji předem za odpověď a Váš názor. Tomášková
 
Tomášková

Vážená paní Tomášková,

pokud posuzovaná osoba zvládne chůzi po schodech pouze se zábradlím, mělo by se počítat, že chůzi nezvládá. Zákon o sociálních službách stanoví, že pokud klient zvládá základní životní potřebu pouze částečně, považuje se to jako by životní situaci nezvládal. 


S pozdravem Václav Krása

Rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na prohlédnutí reklam na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.