Mobilita v Opavě

Vážený pane Krása, píšu Vám za rodiče,  jelikož už jsou bezmocní z naších úřadů a jejich administrativy. Maminka je těžce nemocná (Osteoporosis imperfecta) a momentálně má těžkou zlomeninu kolene. K lékaři ji momentálně dopravuje sanitka, jelikož je vyžadován převoz v leže, což já ji s mojim autem neumožním. Je držitelkou ZTP/P a otec ZTP. Chtějí požádat o příspěvek na mobilitu , ale nevím jestli může i maminka,  jelikož momentálně ji nemohu přepravovat autem osobním, mobilně se přepravuje sanitkou na žádanku lékaře .Před zlomeninou se přepravovala normálně autem, i s inv.vozíkem. Může teď žádat o mobilitu, když se teď nemůže dostavit na příslušný úřad osobně? Pobíra příspěvek na péči II.stupně (4000,-). Druhý dotaz směřuje k tom ,že otec byl na příslušném úřadě a kromě formuláře na mobilitu, vyžadují po nich podepsat další formulář který zní, že dávají souhlas ke zjišťování , shromažďování a zpracování osobních údajů podkladů pro správní řízení a dále, že souhlasí s poskytnutím informací,obsažených v žádosti o příspěvek na mobilitu.Dále že souhlasí o posouzení příslušné OSSZ, která bude posuzovat schopnost zvládání základních životních potřeb v oblasti mobility nebo orientace pro účely uvedenoho řízení a rovněž že dávají souhlas pro správní orgány, které budou budou v dané věci jednat v případném odvolacím a přezkumném řízení. Příslušný úřad je Opava. Předem děkuji za co nejdřív  brzkou odpověď , jelikož já jim můžu pomoci jakokoliv, ale v těchto věcech jim nomohu pomoci. Děkuji Silberová Andrea
 
Silberová Andrea

Vážená paní Silberová,

pokud Vás Vaše maminka zmocní k předložení žádosti o příspěvek na mobilitu, tak ji můžete vyřídit za ní. Zmocnění nemusí být potvrzeno advokátem. To, že maminka má v současné době zlomenou nohu nemusíte nikomu vykládat.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je standardní věcí při každém správním řízení, pokud byste jej nedala, tak správní orgán nemůže vlastně konat.

S pozdravem Václav Krása