zvýšení ID

Dobrý den pane Kráso, mám zvýšený ID z 1.st na 2.st.Slyšela jsem ale, že se nenavyšuje výše invalidního důchodu. Je pravda, že peníze zůstávají stejné a jaký má potom smysl změna z 1 na 2? A ještě: nepřišlo mi zatím žádné nové rozhodnutí, jen posudek o invaliditě, jsou povinni mi jej poslat nebo se mám ozvat sama? Nastupuji do zaměstnání, a pro ně je asi důležité vědět, jaký mám stupeň. Moc děkuji za Vaši odpověď. Hana
 
Hana

Vážená paní Hano,

není to přesné. Záleží na tom, kdy Vám byl ČID přiznán. Pokud to bylo před 1. 1. 2010, tak skutečně se výše ID I. stupně při navýšení na II. stupeň nezvýší. Je to tím, že původní ČID byl rozdělen na I. a II. stupeň, ale nikoliv finančně, ale pouze podle ztráty pracovních schopností. Přesto je důležité, že Vám byl přiznán ID II. stupně, protože to svědčí o nějakém trendu a mohla byste brzy požádat o ID III. stupně. 


Rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na prohlédnutí reklam na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji. 

S pozdravem Václav Krása