Výpočet ID

Dobrý večer, prosím chtěla bych se zeptat podle čeho se vypočítává každému částka ID prosím?Jsem téměř 12 let invalidní.Prvních 7-8 let jsem měla 2. stupen/ZTP a pobírala cca 5.600,-.Po 7-8 letech mi byl prý z důvodu změny zákona(tabulky/body) snížen na stupeň 1 a pobírám 6.015,-.Sedm let jsem byla pro ně ZTP a najednou hups,za čím si stály,tak nebylo pravdou i přes zhoršený stav a najednou jsem pro ně byla jen TP,uzdravena dá se říct,ale o to mi dnes už nejde. Od včera mám zpět 2. stupeň a částku 6.015,-.Začínala jsem tedy na 5.600.Znám pár lidí,co nikdy nepracovali a pobírají vyšší částku,že jsou na tom lépe,tak bych chtěla jen vědět podle čeho se částka určuje nebo jestli se dá někde na netu vypočítat pro kontrolu..Děkuji moc.Pěkný večer přeji Nováková
 
Nováková

Vážená paní Nováková,

nemůžete směšovat invalidní důchod a průkaz ZTP. Obě dvě věci se posuzují zcela rozdílně. Pokud máte průkaz TP, je třeba požádat na ÚP o průkaz ZTP. Pokud Vám nebude přiznán, je třeba se odvolat, případně podat správní žalobu. Vzhledem k tomu, že Vám byl ID vyměřen před rokem 2010, tak změnou stupně ID z II. na I. či iopačně se vlastně částka výplaty neměnila. ID se vypočítává podle příjmů před přiznáním ID. Vzhledem k tomu, že máte II. stupeň, tak nemáte plný ID, tudíž je logicky částka nižší než u lidí, kteří pobírají ID III. stupně, což je plný ID.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.