stížnost

Vážený pane, ráda bych se Vám svěřila se svým problémem.Před dvěmi lety jsem prodělala operaci bederní páteře. Přesnou a odbornou diagnózu popisovat neumím, ale laicky - v zádech mám osm šroubů, spevněných postraními destičkami. Rok jsem pobírala plný invalidní důchod. Po té mi bylodebrán a ponechán puze inv.důchod prvního stupně. Jenže pracovat se s touto diagnózou nedá. Nyní se zdravotní stav zhoršíl a do budoucna mně čeká další operace. Zažádala jsem o zvýšení inv. důchodu. Ale to jsem pěkně narazila. Můžu být prý ráda, že mám alespoň tu jedničku - řekl mi posudkový lékař. Jak je možné, že lidi bez operace,co o víkendu hází klády přes potok a potom vezmou dvě berle a posudkový lékař jim sklidem přizná plný důchod?  Velmi se mně takové jednání dotýká. A ještě jsem dostala radu, abych si prý našla lehké zaměstnání, po čtrnácti dnech se hodila marod a domarodila to až do starobního důchodu! A to ještě není všechno. Byla jsem zároveň svědkem zlostného výbuchu šéfa LPK, který se strašně rozčiloval nad diagnózou obvodní lékařky.  Nazval ji - cituji - krávou, která za pytel vajec, nebo snad za obálku, napíše co si dotyčný přeje a oni se pak s toho můžou posrat. Takto tam vykřikoval na chodbě, před ostatními posuzovanými. Věřte, že nám všem s toho doslova spadla čelist. Co si mám o tom všem myslet? A co si o tom myslíte Vy? Já už nemám chuť znova žádat, odvolávat se, a už vůbec nemám chuť se s takovými ignoranty, co sedí na teplých místečkách s tituly MuDr a chovají se jako prasata, setkat. Ale cítím se strašně ponížená a stydím se za to, že jsem nemocná a, že jsem se vůbec odvážila o něco v této republice žádat. S pozdravem Marie
 
Marie

Vážená paní Marie,

myslím si, že takový způsob jednání posudkového lékaře je nepřijatelný. Na druhé straně, pokud Vás tam bylo víc, měli jste okamžitě podat stížnost a takový lékař by skončil. je to trošku problém, když lidé nemají odvahu obhajovat svá práva a spoléhají na to, že to někdo vybojuje za ně. Vám osobně doporučuji si požádat o vyšší stupeň ID, pokud neuspějete podala námitku a pokud neuspějete ani potom, tak podala správní žalobu. Musíte za svůj důchod bojovat.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.