Správní žaloba

Dobrý den pane Kráso, požádala jsem si o ID pro nemoci - ulcerozní kolitida a skolioza páteře. ID mi nebyl přiznán - - pouze mi bylo přiznáno 20 procentních bodů. Podala jsem námitku, kde mi bylo přiznáno 30 procentních bodů. Sice pracuji na plný úvazek, ale chtěla bych pracovat na méně hodin kvůli zdravotnímu stavu. Myslíte, že má smysl podávat správní žalobu? V kladném případě, je nutné abych se účastnila soudního řízení? Mám se poradit se svojí praktickou lékařkou ohledně doplnění lékařské zprávy pro správní žalobu? Případně na co ve správní žalobě nezapomenout?Nebo podat novou žádost o ID - po jaké době? Předem děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Ivana
 
Ivana

Vážená paní Ivano,

nemáte co ztratit. proto Vám doporučuji, abyste správní žalobu podala. neplatí se žádné poplatky. Správní žaloba se podává ke Krajskému soudu a není třeba advokát. Soudního řízení se v zásadě účastnit nemusíte, protože soud bude pouze posuzovat to, zda posuzující orgán vzal v úvahu všechny okolnosti Vašeho zdravotního stavu. proto by bylo dobré, kdyby Vás soud viděl. Ale záleží na Vás.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.