Správní žaloba

Vážený pane Kráso, dne 7.12.2012 jste mi poslal vzor správní žaloby. Ráda bych se Vás zeptala, zda se musí vyplnit pasáž hned na začátku, cituji: "Podle posudku posudkového lékaře odpovídá můj zdravotní stav postižení uvedeného v kapitole........oddílu........položka..........písmeno." Kapitolu, oddíl atd bych měla najít v rozhodnutí ČSSZ? Nemůžu to vynechat? Již jsem se byla ptát u nás v K.Varech v bezplatné právní poradně a advokátka taky nevěděla. Ve správní žalobě je také uvedeno několik paragrafů, platí všeobecně pro všechny stejně? Uvádíte, že není potřeba advokáta, ale přesto jsem poslala ke Krajskému soudu v Plzni návrh na ustanovení zástupce pro řízení, a to 9.1.2013. Mají nějaký termín do kdy musí odpovědět? Paní advokátka v té poradně mi říkala, že si nedovede představit to řízení bez advokáta. Je to pravda podle Vás? A když Rozhodnutí ČSSZ o zamítnutí námitky bylo odesláno z Plzně 18.12.2012, mám čas na odeslání správní žaloby do 18.2.2013? Pane Krása moc Vám děkuji. Dana Majíčková  
 
Dana Mají?ková

Vážená paní Majíčková,

lhůta 30 dní se odvíjí od doby, kdy Vám bude rozhodnutí doručeno. V rozhodnutí byste měla najít právě inkriminované položky, tak abyste  zprávně vyplnila podání správní žaloby. Často se stává, že jakákoliv žaloba je zamítnuta z formálních důvodů. proto je důležité vyplnit zprávně i údaje, na které se ptáte. U správní žaloby nemusí být advokátm, protože soud posuzuje, zda státní orgán postupoval v souladu se zákonem ve správním řízení. Zbytečně byste advokáta platila. I kdyby správní soud rozhodl proti Vám, máte možnost podat kasační stížnost, ale tam by to asi advokáta vyžadovalo.

S pozdravem Václav Krása

 

Vážená paní,rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.