sociální fobie

Zdravím pane Kráso ráda bych požádala o radu. Mám sociální fobii následkem sexuálního zneužívání v předpubertálním věku, kdy mi nikdy nikdo nepomohl. Na doporučení gynekologa jsem našla terapeuta, který mi začal pomáhat. Bohužel se mi však sociální fobie razantně zhoršila a nyní mi lékaři navrhli, abych si zažádala o zvýšení invalidního důchodu (mám 1 stupeň bez kontrol, vzhledem k závažnosti, charakteru, průběhu onemocnění a věku se upustilo od kontrol). Včera mi doktorka řekla, že podle jejího názoru jsem plně invalidní a já nevím jak dále postupovat? Mám požádat o zvýšení ID nebo mám podat novou žádost ID? Mou kamarádku také napadlo zda bych si neměla požádat o příspěvěk na péči, jelikož nejsem schopná bez doprovodu vycházet z domova, vyřizovat, nakupovat a jiné bez psychického kolapsu. Bojuji s tímto a snažím se s doprovodem fungovat, přestože je to i pro ně velká zátěž, protože kolapsové stavy mám i v jejích přítomnosti(bohužel jsou šokové stavy, které neovládám).....nejsem schopná komunikovat prakticky ani telefonovat.....prostě je to hrůza pro mě i mé nejbližší. Budu vám vděčná za vaší radu či názor
 
Martina

Vážená paní Martino,

stačí, když podáte žádost na ČSSZ o zvýšení stupně invalidity. není na to žádný formulář. Důležité je, aby Vaši žádost doporučil Váš ošetřující lékař a současně, aby se podíval do přílohy vyhlášky č. 359/2009 Sb., kde jsou jednotlivé diagnózy a napsat jednotlivé diagnózy tak, aby to odpovídalo III. stupni invalidity.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.