snizeni prispevku na peci

preji dobry den pane Krasa Dnes jsem se dzvedela ze memu synovi snizuji peci o stupen,jsem z toho rozladena,jelikos jeho zdravotni stav se nezlepsil ba naopak.Podle bodoveho sistemu splnuje z deseti bodu pouze jeden,tak spada do 4 stupne,nebo jsem tak tupa ze neumi pocitat?Mozne to je,protoze co snami tento stat dela je neuveritelne.Prosim poradite mi co mam delat?Jeto neuveritelne ale jen na peci prijdeme o6000kč ,plus 4000kč pridavky a prispevek na bydleni,synovi bude 18let. dekuji za odpoved s pozdravem Brydlova
 
brydlova

Vážená paní Brýdlová,

pravděpodobně došlo k novému posouzení zdravotního stavu Vašeho syna v souvislosti s dovršením 18 roku věku. Kritéria tohoto posouzení jsou jiná, takže opravdu často dochází ke snížení stupně PnP. Doporučuji Vám, abyste se proti této věci odvolali, a to prostřednictvím Vašeho ÚP k MPSV ČR,Odbor odvolání a správních činností nepojistných dávek, MPSV ČR, Podskalská 19, 128 01 Praha 2.

Pokud má Váš syn dlouhodobé zdravotní postižení již z mládí, tak by měl požádat o invalidní důchod z mládí. ten se přiznává k 18 roku věku a je potřeba o něj požádat před dovršením 18 let. Pokud by žádal o ID později, musel by mít odpracovanou již nějakou dobu. Kdežto, když požádáte nyní a o tento druh důchodu, tak odpracovaná doba není potřeba žádná.

S pozdravem Václav Krása