snížení PID( 3st.) na ČID (1st.)

Dobrý den pane Kráso,prosím o radu,před 4 lety jsem díky úrazu skončil v PID,i po přezkumu před 2 lety mi byl PID ponechán v důsledku zhoršení zdrav.stavu,který je doložen lék.zprávami.Dnes jsem byl na přezkumu a PID mi byl odebrán a snížen na ČID (1st),asi ani ne kvůli zdrav.stavu,ale kvůli tomu,že pracuji jako vrátný na recepci,zvedám pouze telefony a zapisuji návštěvy,to je celá moje činnost,alespoň tak jsem to pochopil od revizního lékaře,ale já nejsem v rozporu podle &39 ODST.1.neboť nevykonávám práci,kterou jsem dělal předtím,nebo snad tento paragraf neplatí?Přeci není možné z 3st.když se zdrav.stav zhoršil se dostat na stupeň 1.,to odporuje veškeré logice a zcela to nechápu.Děkuji za odpověď.                        Jsem s pozdravem  Doležal.                                                   přeji pěkný den.
 
Zden?k Doležal

Vážený pane Doležale,

souhlasím s Vámi, že není možné akceptovat kvůli pracovní činnosti, a to ještě velmi jednoduché, aby Vám byl snížen ID III. stupně na I. stupeň. Doporučuji Vám následující postup.

Proti rozhodnutí České správy sociálního zabezpečení o snížení nebo odebrání ID je možné podat námitku. Podání námitek však není zcela bez úskalí. Pokud žadatel námitky neuplatní, nemůže se později obrátit na soud a žádat soudní přezkum rozhodnutí ČSSZ. Soud by takovou žádost odmítl s odůvodněním, že žadatel nevyčerpal všechny možnosti obrany. Lhůta pro podání námitek také není příliš dlouhá – námitka musí být uplatněna do 30ti dnů od doručení rozhodnutí o důchodu a žadatel ji musí zaslat přímo ČSSZ. Pokud ji omylem zašle soudu, nikoli ČSSZ, riskuje, že 30ti denní lhůta uplyne marně. Soud totiž nemá povinnost postoupit omylem doručenou námitku správnému adresátovi. Po uplynutí lhůty už není šance na jakoukoli změnu. Námitka se podává na ČSSZ, a to prostřednictvím OSSZ. Domnívám se, že je lepší podat námitku prostřednictvím OSSZ, protože ČSSZ se stejně obrátí na OSSZ o informace. Takže to znamená, že adresovat námitku budete na ČSSZ, ale podáte ji na OSSZ. Upozorňuji Vás ještě, že námitka nemá odkladný účinek, to znamená, že důchod Vám bude snížen nebo odebrán. Pokud námitka bude přijata, nebo uspějete v soudním řízení, tak Vám důchod bude zpětně vyplacen.

Kdybyste s námitkou neuspěl, tak můžetepodat správní žalobu, která se podává na Krajský soud. U správní žaloby se neplatí žádné poplatky. S pozdravem Václav Krása