snížení inv.důchodu

Dobrý den, od listopadu 2016 do srpna 2017 jsem se léčila z rakoviny dolní čelisti. Většinu tohoto období jsem strávila po nemocnicích. V říjnu 2017 mi byl přiznán inv.důchod 3.st V červnu 2018 jsem si našla brigádu na pokladně. V srpnu mi přišel dopis z OSSZ s žádostí o přezkoumání zdrav.stavu a dostavení se ke komisi.Doručila jsem lékařske zprávy. V některých bylo uvedeno, že nemohu pracovat na plny úvazek. Posudkovy lékař však do posudku uvedl, že do budoucna mohu pracovat na plný úvazek.Navíc mi byla diagnostikována paranoidní schizofrenie Psychologický posudek a zprávu od ošetřujici psychiatricky jsem rovněž doložila.Přesto posudkovy lékař konstatoval,že došlo ke zlepšení zdrav.stavu a pokles pracovní schopnosti je jen 55% a tudíž me přeřazuje do 2.st.ze 3.st.Chodím 2x týdne na rehabilitace s nohou, jsem omezená v jídle, kulhám a navíc mám zánět jicnu.Také docházím na individuální terapie k psychologovi.Zvažuji odvolání proti rozhodnutí. Nevím však,zda v mém případě bude mít nějaký význam. Předem děkuji za odpověď Šárka B.
 
Šárka

Vážemá paní Šárko,

nejsem posudkovým lékařem, ale vím, že při karcinomu je zpravidla přiznáván při akutní fázi ID III. stupně. Po odeznení akutní fáze je zpravidla ID přehodnocen a často snížen. problém posouzení ztráty pracovních schopností je v tom, že zákon stanoví, že se posuzuje ztráta pracovních schopností podle hlavní diagnózy a toto hodnocení může být zvýšeno maximálně o 10 % s ohledem na ostatní nemoci.  Takže když píšete, co vše Vás trápí, tak se vlastjně ty diagnózy nesčítají. Pokud pracujete, tak se osobně domnívám, že byste asi námitku podávat neměla.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.