Různé ohodnocení důchodu 2 stupně

Dobrý den pane Kráso!  Prosím o Vaši pomoc ohledně výše ID.Od roku 1997 jsem nepřetržitě v ID...začínala jsem s plným,částečným a zase plným ID.Za Drábka jsem byla ohodnocena 1.stupněm ID,až do 26.11.2013,kdy se mi z důvodu zhoršení zdravotního stavu(snížení prac.schopnosti o 60%) zvýšil ID na 2.stupeń.V rozhodnutí OSSZ je napsáno paragraf 39 a podle článku 2 bodu 3 zákona č.220/2011 sbírky...nedošlo u mne k žádnému finančnímu navýšení ID.Jedná se mi o to,že kamarádka je také nepřetržitě od roku 2003 v ID 1.stupně...dnes jí přišlo rozhodnutí,že jí zvyšují ID na 2.stupeń (snížená pracovní schopnost o 50%)...v rozhodnutí má paragraf 56 a 41...došlo u ní k zvýšení o 2000kč u ID...před tím jsme pobírali důchody v podobné výši.Nezávidím ji to navýšení...obě máme hodně požkozené zdraví,ale mám pocit bezmoci,že OSSZ měří různým metrem....pobírám 5500kč a proto musím ještě chodit do práce,kde to zdraví taky nepřidá,ale jde o peníze.Nerozumím paragrafům a proto Vás prosím o názor.Pěkný den a s pozdravem Eva.Děkuji.    
 
Eva Nandótková

Vážená paní Nandótková,

podle zákona, pokud je ID přiznán před rokem 2010, tak při zvýšení z I. stupně na II. stupeň skutečně nedochází k navýšení finanční částky, protože před 1. 1. 2010 byly pouze dva stupně ID a sice částečný a plný.

Pokud jde o paragrafy, které uvádíte, ty stanoví procentní výměru invalidních důchodu, která se odvíjí od odpracované doby a doby dopočtené. Je možné, že v tomto může být nějaký rozdíl mezi Vámi a Vaší kamarádkou.

Jinak podle mého názoru úřad postupoval správně.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji