renta - úřad práce

Dobrý večer , dne 24.7.2017 mi posudkový lékař přiznal invalidní důchod II.stupně a byl mi odebrán plný invalidní důchod III.stupně . Bylo mi sděleno , že mi oficiální vyjádření pošlou z Prahy za dva až tři měsíce. Mám se již teď hlásit na úřad práce ? A pokud ne a budu čekat na oficiální vyjádření ,bude to mít nějaké důsledky ? A další dotaz . Mám rentu z pojišťovny Kooperativa - následek pracovního úrazu , mám i tuto pojišťovnu informovat už teď , nebo čekat na oficiální vyjádření? Děkuju Dedková
 
F:Dedková

Vážená paní Dedková,

pokud máte alespoň nějaké sdělení, že Vám byl snížen ID na II. stupeň, tak Vám doporučuji, abyste zašla na ÚP a informovala se, jak máte postupovat. Vzhledem k tomu, že ID Vám byl snížen od 24. 7. 2017, tak od té doby nemáte náhradní dobu sociálního pojištění. To znamená, že Vám tyto dny nejsou započítávány jako náhradní doba pro účely důchodového pojištění. Proto by Vás ÚP měl okamžitě zavést do evidence uchazečů o zaměstnání.

Pokud jde o pojišťovnu, asi byste měla nahlásit změnu důchodu, i když konečnou částku nově výplaceného důchodu se dozvíte až z rozhodnutí.


S pozdravem Václav Krása


Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji