Problémy s páteří

  Dobrý den pane Kráso, chtěl bych se zeptat jestli mám nárok na průkaz ZTP a na částečný invalidní důchod. V roce 1992 operace levého ramene pro časté luxace. Od roku 1993 mám Změněnou pracovní schopnost pro problémy s páteří (výhřez ploténky L4/L5). Poté opět ty samé problémy v roce 1994, 1996, 2000 vždy v neschopnosti cca půl roku. V roce 2000 jsem byl v lázních. Od července 2010 (od září v pracovní neschopnosti) opět problémy s bolestí páteře, bolest i v LDK, absoloval jsem rehabilitace, ale situace se zhoršovala, byl jsem na CT vyšetření meziobratlových prostor L3/S1. Průměr spinálního kanálu ve výši L3 je 19,4mm, na meziobratlové destičce L3/L4 herniaci ani protrusi neprokazuji. Průměr spinálního kanálu ve výši L4 je 19,8mm, na meziobtatlové destičce L4/L5 je patrná protruse disku při celém zadním okraji s mírným tlakem na durální vak. Průměr spinálního kanálu ve výši L5 je16,7mm, na meziobratlové destičce L5/S1 je patrná herniace disku mediálně až lehce paramediálně doleva s výrazným tlakem na durální vak a sekundární absolutní stenozou do průměru 10mm, denzita disku je 66H, diskus tlačí na kořen S1 vlevo. Závěr: Nevelká protruse disku L4/L5. Hrubá herniace diskuL5/S1 mediálně až paramediálně doleva. Od 3.3 do 15.3. hospitalizace na neurologii - analgetická a infuzní léčba. Nyní je můj stav takový, že nevydržím sedět na židli déle než 5 minut a při chůzi mi bolest vystřeluje do levého lítka a brní mě levé chodidlo. T.č. není indikace k NCH intervenci diskopatie. Absoloval jsem lázeňskou léčbu(13.5. - 3.6.) ale výraznější zlepšení není.  Děkuji za radu, s pozdravem Mirek Žďár
 
Mirek Ž?ár

Vážený pane Žďáre,

předal jsem Váš dotaz do Poradny NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

Dobrý den,

předseda Národní rady osob se zdravotním postižením, pan Bc. Václav Krása, mi předal váš dotaz k vyřízení.

Na začátek musím uvést, že jako právník nejsem schopen posoudit zdravotní stav ani oprávněn tak učinit, protože zdravotní stav je oprávněn a povinen posuzovat výlučně lékař referátu lékařské posudkové služby pověřený posuzováním zdravotního stavu pro příslušnou správu sociálního zabezpečení.

Obecně Vám mohu jen doporučit, aby jste si požádal jak o průkaz ZTP, tak i o přiznání invalidního důchodu.

K oběma žádostem je třeba doložit dokumentaci, která průkazně popíše Váš nepříznivý zdravotní stav. Doporučuji Vám proto požádat lékaře, kde se léčíte, o popsání Vašich zdravotních obtíží, tak aby byla jejich popis byl co nejkomplexnější.

Místo plného a částečného invalidního důchodu máme nyní invaliditu prvního, druhého a třetího stupně (podle procent poklesu pracovní schopnosti).

invalidita třetího stupně se nás týká, pokud máme pokles pracovní neschopnosti nejméně o 70%, invalidita druhého stupně se nás týká, pokud máme pokles pracovní schopnosti nejméně o 50 %, invalidita prvního stupně, pokud máme pokles pracovní schopnosti nejméně o 35%.

O přiznání invalidního důchodu požádáte na České správě sociálního zabezpečení.

A nyní k průkazce ZTP.

Mimořádné výhody pro těžce zdravotně postižené občany jsou poskytovány obecními úřady obcí s rozšířenou působností.

Občanům s těžkým zdravotním postižením, uvedeným v příloze č. 2 k vyhlášce č. 182/1991 Sb., které podstatně omezuje jejich pohybovou nebo orientační schopnost, se podle druhu a stupně postižení poskytují mimořádné výhody I. (průkaz TP), II. (průkaz ZTP) nebo III. stupně (průkaz ZTP/P).

Základní podmínkou je podání žádosti. Poté bude zahájeno správní řízení. Úřad, kterému byla žádost doručena, požádá o posouzení zdravotního stavu příslušný úřad práce, který rozhodne a vydá posudek o jaký stupeň postižení se v daném případě jedná. Na postup při vydávání posudku o zdravotním stavu se nevztahuje správní řád.

Po obdržení posudku vydá úřad rozhodnutí o přiznání (nepřiznání) mimořádných výhod v daném stupni pro těžce zdravotně postižené občany. Po nabytí právní moci rozhodnutí vydá příslušný úřad průkaz dle stupně přiznaných mimořádných výhod.

S pozdravem

JUDr. Pavel Jungr

Poradna Národní rady osob se zdravotním postižením ČR tel. 266 753 422 Poradní dny : pondělí 13.00 - 16.30 hod.

středa 14.30 - 17.00 hod.

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR Partyzánská 7, Praha 7 budova Pražské teplárenské, 3. patro, dveře č. 332