Potřebná doba pojištění

Dobrý den vážený pane Kráso, lékař mému 27-letému synovi pro vážnou chronickou nemoc doporučuje, aby si zažádal o plný invalidní důchod. On s žádostí pořád otálí v naději, že se jeho stav zlepší natolik, že bude moci po dokončení studia na vš. začít normálně pracovat. Zajímalo by mě, zda se potřebná doba pojištění pro přiznání invalidního důchodu zjišťuje za 10 let zpětně, a to v jakémkoliv věku? V zákoně o důchodovém pojištění (mám úplné znění podle stavu ke 29. 1. 2001) (paragr. 40 odst. 2) jsem se dočetla, že se potřebná doba pojištění  zjišťuje z období před vznikem invalidity, ale když jde o pojištěnce ve věku nad 28 let, tak z posledních 10 roků před vznikem invalidity. Řešíme totiž jednu věc: mám strach, že když syn požádá o plný invalidní důchod až po dosažení 28. roku věku, budou zjišťovat potřebnou dobu pojištění za posledních 10 let a on tak zbytečně přijde o dobu, kdy studoval na střední škole. Na úřadech mi tvrdili, že se potřebná doba pojištění zjišťuje vždycky za posledních 10 let před vznikem invalidity v jakémkoliv věku, ale na jiném úřadě už si nebyli jistí… Děkuji za Vaši odpověď.  Jana.
 
Jana M.

Vážená paní Jano,

do doby pojištění se počítá také doba studia na střední či vysoké škole v případě, kdy studium na střední škole se protáhne i přes 18 rok věku dítěte a na vysoké škole do 26 let věku dítěte. Domnívám se tudíž, že Váš syn by měl splnit dobu pojištění, aby měl nárok na invalidní důchod. Problém bude však příjem Vašeho syna, který pravděpodobně nebyl žádný. Pokud Váš syn neměl v tomto období žádný příjem, je možné použít pouze ustanovení § 42 o přiznání plného invalidního důchodu ve zvláštních případech. Pokud Váš syn přesáhne 28 rok věku situace bude pro něj ještě nepříznivější. Pokud nebude mít příjem ze kterého by šlo stanovit PID, nebude mu PID přiznán. Proto Vám doporučuji, aby o důchod co nejdříve požádal s tím, že je šance, že důchod bude přiznán podle § 42.

V případě dalších dotazů se prosím obraťte na právní poradnu NRZP ČR e-mail: poradna@nrzp.cz nebo telefonicky. 266 753 427.

 

S pozdravem.

Václav Krása