Osoba zdravotně-znevýhodněná od 1.1.2015

Dobrý den, moc prosím o radu. Mám dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav a již v minulosti jsem byl 2x plně uznán jako osoba se změněnou pracovní schopností či osoba zdravotně znevýhodněná. Konkrétně mám astma bronchiale 3. stupně, alergie na pyl - břízy, potraviny (užívám kortikoidy), dále mám steatózu - steatofibrózu jater a dlouhodobě vysoké jaterní testy GMT 9.50, opakovanou tvorbu střevních polypů a také atopický ekzém na rukou od  narození. Navíc v současné době mám také v práci velký stres, kdy beru léky na uklidnění. Teď  v květnu jsem  požádal na OSSZ o přiznání statusu osoby zdravotně znevýhodněné, které mě bylo zcela zamítnuto. Čekám na vydání rozhodnutí a určitě se odvolám. Vždy předtím bylo schválení žádosti úspěšné. Lékářkou OSSZ mě bylo řečeno, že teď od ledna 2015 jsou přísnější podmínky a já nemám zase tolik závažných nemocí a tedy  na to nemám nárok. Prý se to dává absolventům škol nebo nezaměstnaným. Mám se prý odvolat, jsou sami zvědavý, jak v takových případech rozhodně vyšší orgán. Tak jako minule, i teď pracuji v kanceláři a lékařka mi teď tvrdila, že mám vyhovující pracovní podmínky ( mám třeba dnes, zítra můžu být bez práce) a tím moji žádost neuznává. K žádosti jsem doložil veškeré dostupné lékařské zprávy, včetně potvrzení alergologa, dermatologa atd. Sama lékařky říkala, že pro mě platí zákaz práce v prašném prostředí a fyzicky namáhavé práce. Moc prosím o radu, jak postupovat v tomto případě? Jsou nějaké interní postupy ČSSZ? ( tabulky) Došlo opravdu k nějakému zpřísnění? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den  
 
Petr Štola

Vážený pane Štolo,

k žádnému zpřísnění podmínek při posuzování osoby zdravotně ýznevýhodněné od 1. 1. 2015 nedošlo, alespoň o tom nevím. Také není pravda, že status OZZ se dává absoloventům škol nebo nezaměstnaným. Doporučuji Vám podat stížnost na GŘ ÚP k paní ředitelce Průžkové, email milena.pruzkova@uradprace.cz.

Je samozřejmé, že po doručení rozhodnutí se musíte odvolat, a to Krajskému ÚP. Důležité je, abyste uvedl věty, které Vám tvrdila posudková lékařka.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, když mi rozkliknete reklamy na mém webu. Děkuji