Onkologický pacient

Dobrý den, před 4 měs. jsem se stala onkologickým pacientem, CA prsu,operaci mám za sebou, v pondělí nastupuji na chemoterapii, půl roku, pak bioléčba,ozářky a hormonální 5 let.Podala jsem si žádost na ID, posudková mi ji zamítla, stanovila 20% omezení, prý na rakovinu mohu žádat až po aktivní léčbě.Ve zprávě to ani neprojednala, zabývala se pouze zprávami DO období bez rakoviny. Kdy tedy mohu podat žádost, aby se projednala? Jak docílit, aby se žádost týkala CA a já se mohla odvolat? Je psané v zákoně, že až po dlouhé době nepříznivého stavu, nebo když je z lékařského hlediska jasné, že tomu tak bude. U onko pacientů je to přece zřejmé.Co je myšleno aktivní léčbou??? To budu moct žádat až po všech léčbách, které mě čekají? Děkuji za odpověď.
 
Dagmar

Vážená paní Dagmar,

zákon nestanoví, že by ID mělo být přiznán až po ukončení léčby. Důležitá je spíše prognóza, což u vašeho onemocnení je zřejmá. Doporučuji Vám, abyste do 30 dní od doručení rozhodnutí o zamítnutí Vaší žádosti podala námitku, kterou musíte poslat prostřednictvím OSSZ, která rozhodla o zamítnutí žádosti. Adresovat ji budete na ČSSZ, Křížová 25, 155 00 Praha 5.

Do námitky v zásadě můžete napsat to, co jste napsala mně. Zpravidla se přiznává ID až po minimálně půlroční pracovní neschopnosti. než bude vyřízena námitka, tak byste měla splnit i tuto podmínku, která však není v zákoně. Je to v metodice posudkové služby.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji