Odebrání částečného invalidního důchodu

Dobrý den, ráda bych se dotázala jestli to, že člověk se snaží pracovat na plný úvazek může být důvodem k odebrání částečného invalidního důchodu. V roce 2015 mi byl přiznán částečný invalidní důchod pro chronický VAS LS páteře, recidivující LI syndrom, zánikový syndrom L5 vlevo, Coxarthrosis III.st vpravo postdysplastická po epifyzelyze pravého kručku femuru v r. 1987. Výsledkem posouzení stavu v roce 2018 a míry poklesu pracovní schopnosti: cituji: Jedná se o dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav ale zároveň už nejde o invaliditu prvního stupně. Pracovní schopnost už poklesla ne o 35%(rok 2015), ale už jen o 30%. Bylo mi řečeno, že nemarodím a pracuji, tak mi ho odebírají, rozhodla prý paní ředitelka sociálky. Praktická lékařka do podkladů do posudku neuvedla, že docházím k neurologovi na "suché jehly", když mám problém. A pravidelně chodím na rehabilitace. Doma každý den cvičím, protože bez cvičení bych asi opravdu už na kapačkách skončila, ale kapačky pro mě nic neřeší, zakrývají jen problém. Operaci náhrady kyčelního kloubu odkládám jak jen mi lékař dovolí. Přišlo mi rozhodnutí a já bych se chtěla zeptat jestli mám šanci uspět v odvolání a dál pobírat částečný invalidní důchod. Řekli mi, že odvolat se můžu, ale na posudky mě pošlou ze Šumperka třeba do Karviné. Mám nějaké šance? Děkuji, Šulcová
 
Jana Šulcová

Vážená paní Šulcová,

rozhodně Vám doporučuji, abyste podala námitku proti odebrání ID. Pokud Vaše zdravotní problémy zůstávají nebo se ještě zhoršily, tak není možné Vám odebrat ID z toho důvodu, že pracujete. Naopak, u ID I. nebo II. stupně se předpokládá, že příjemce bude pracovat, protože při těchto stupních se nezapočítává pobírání důchodu do náhradní doby pro pobírání starobního důchodu. Je potřeba., aby Váš ošetřující lékař napsal k Vašíá námitce lékařskou zprávu, která bude potvrzovat Vaše obtíže a případně v ní bude konstatováno, že nedošlo ke zlepšení ale k progrey Vašich obtíží. Námitka se podává prostřednictvím OOOS, ale adresujte ji na ČSSZ, Křížová 25, 155 00 Praha 5. Na podání námitky máte 30 dnů.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.