Nový dotaz

Dobrý den pane Kráso, moc Vás prosím o radu a předem moc děkuji za Váš čas. Před rokem mi byl přiznán invalidní důchod 3. stupně, posudkový lékař mi jej však nyní odebral s tím, že mi řekl, pracujete, nemáte nárok. I když dobře věděl, že již mám snížený pracovní úvazek, který byl s konečnou platností snížen na 4 hod prac. úvazek denně a odmítl si ode mne při kontrolní lékařské prohlídce převzít aktuální zprávy jak o mém zdravotním stavu, tak o snížení úvazku a došlo ke snížení důchodu na 1 stupeň. Odvolala jsem se, doložila všechny dokumenty, choroba se nezměnila, pouze došlo ke zkrácení úvazku, přesto mi snížili důchod a přišlo mi i zamítnutí mé námitky,tudíž nezbývá nic jiného než se odvolat k soudu se správní žalobou. Vzor správní žaloby u Vás jsem si našla, ale nerozumím některým věcem a sice => Proč bych měla psát u správní žaloby k soudu, že navrhuji, aby soud ČSSZ uložil, aby o mé žádosti znovu rozhodla? Myslela jsem, že soud rozhodne, aby mi eventuleně vrátil zpět důchod 3. stupně a ne aby, tatáž sociálka znovu rozhodla v můj neprospěch, tomu nerozumím.Poraďte mi prosím. A také, že ČSSZ je povinna uhradit mi náklady řízení, měla jsem za to, že soud a vše kolem je zdarma nebo se mýlím? Jinak je tam hodně paragrafů a vyhlášek, nejsem právník, že a četla jsem, že ho k tomu ani nepotřebuji, je to tak? Sepsat věci si umím, jen nevím, co přesně ty paragrafy znamenají, něco jsem našla, něco ne a procentní míry poklesu jsem si našla taky na netu, tím spíš mě rozčílilo snížení na 1 stupeň a to přesto, že mi byl snížen i pracovní úvazek, díky kterému mi posudkový lékař sdělil, že mi odebírá důchod a pracuji pouze 4 hodiny denně, škoda slov, co se týká posudkových lékařů. Mohu napsat správní žalobu podle Vašeho vzoru včetně všech paragrafů a zákonů, jak jsou uvedeny? Jen nevím, viz. výše prosba s 2 větami, jak zformulovat? Moc děkuji, s pozdravem Bohunka
 
Bohunka Nová

Vážená paní Nová,

správní soud nerozhoduje věcně o tom, zda byl ID přiznán správně, či nikoliv. Správní soud posuzuje, zda posudkový orgán nebo správní úřad rozhodl v souladu se zákonem. Pokud zjistí, že rozhodnutí nebylo v souladu se zákonem, rozhodne, aby bylo provedeno nové posouzení. Proto také je v petitu žaloby, jak uvádíte, že soud uloží ČSSZ, aby rozhodla o Vaší žádosti. Obdobně je to s úhradou nákladů na řízení. Při správní žalobě neplatíte poplatky za to, že podáváte žalobu jako u jiných žalob. Současně Vás nemusí zastupovat advokát. Vlastní soudní řízení však stojí nějaké peníze, například expertýza, rozhodování soudu a podobně. Tyto náklady je potřeba nějak uhradit. Soud v těchto případech vždy stanoví, aby tyto náklady uhradila ČSSZ. Podle toho co mi píšete je pravděpodobné, že by nové posouzení mohlo dopadnout dobře, ale přesto bych Vám doporučil, abyste svůj praciovní úvazek snížila maximálně na 3 hodiny denně. To ovšem neznamená, že musíte brát menší peníze. Při ztrátě pracovních schopností 70 % by měl být přiznán ID III. stupně. proto není dobré, když žadatel pracuje více než oněch 30 % zbytkoévého pracovního potencionálu.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.