Nepřiznání ČID po operaci páteře

Dobrý den.Chtěl bych znát váš názor.Je mi 42 let,od mala jsem trpěl bolestmi zad až to skončilo dlouhodobou nemocenskou(15 měsíců) a operaci bederní páteře.Dali mi umělou plotýnku,kterou jsem vůbec neměl,srovnali mi páteř posunutou o 16mm a nakonec to vše sešroubovali.Na operaci jsem byl 25.5.2013.Nemocenská mi skončila 22.1.2014.Před koncem podpůrčí doby jsem si zažádal o ID.neska mi přišlo vyrozumění.Má vůbec nějaký smysl se odvolávat.V práci mi už naznačili že mě propustí proto že potřebují pouze zdravé lidi.Děkuji za radu Odůvodnění výsledku posouzení zdravotního stavu a míry poklesu pracovní schopnosti: Posudkové zhodnocení:                                 Jedná se o 42-letého muže, vyučeného, v minulosti v různých dělnických profesích, naposledy údržbář e a kotelníka, takto i posouzeného. Dlouhodobá PN od 8.10.2012 byla 1x prodloužena o 3 měsíce, aktuálně žádost o invaliditu. Rozhodujícím zdravotním postižením je stav po operaci ventrolistezy L4 po selhání konzervativní terapie, s téměř zašlým prostorem L4/5 a posunem cca 35%, kdy 23.5.2013 provedena miniinvazivní reposice a stabilizace L4/5 Revere + TLIF Capstone sin., foraminotomie + hemilaminectomie L4 sin. . Předoperačně dle emg 3/2013 bez radikulopatie L5 a S1 bilaterálně, iritační symptomatologie L4-S1 vlevo. Následně balneoterapie, dle rtg postavení instrumentária dobré, trvají reziduální lumbalgie. Objektivně bez omezení akrální motoriky, chůze dynamická. Hodnoceno jako stav po stabilizaci pravé anterolistezy a náhradě ploténky s poruchou dyn. páteře bez známek poškození nervu horní taxací položky 1b jako 20% míra poklesu pracovní schopnosti, což neodpovídá invaliditě žádného stupně.   Posudkový závěr: Rozhodující příčinou dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu pojištěnce s nejvýznamnějším dopadem na pokles pracovní schopnosti je zdravotní postižení uvedené v kapitole XIII., odd. E,položce 1b  přílohy k vyhlášce č. 359/2009 Sb., pro které se stanovuje míra poklesu pracovní schopnosti 20 %.  Procentní míra poklesu pracovní schopnosti se ve smyslu § 3 citované vyhlášky  nemění.  

 
Petr Edler

Vážený pane Edlere,

vždy má smysl se odvolávat. Ve Vašem případě by stálo za to, pokud neuspějete s odvoláním, podat i správní žalobu. Pokud neuspějete s odvoláním, doporučuji obrátit se, ve věci správní žaloby, na poradnu NRZP ČR, poradnanrzp@nrzp.cz, tel.: 266 753 427.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.