Nemocenská při čid

Dobrý den pane Krása.Mám dotaz.Jsem v Čid 1.stupeň a pracuji jako vrátný,ale jen 120.hod za měíc - 10směn po 12.hod.Jeden týden 2.dny,další týden 3.dny a pak týden volno.Jaký bych měl nárok na nemocenskou.Druhý dotaz.Můžu žádat znovu o zvýšení stupně důchodu,když se můj zdr.stav zhoršil?Jsem šest let po chemo,mám ulcerozní kolitidu,začínající diabetes a problém se žlučníkem.Nevím,jestli by to mělo smysl.Děkuji za odpověď.J
 
Jirka

Vážený pane Jirko,

dávky v nemoci činí 60 % ze mzdy. To znamená, že budete dostávat 60 % toho co pobíráte u čisté mzdy. Pokud se zhoršil Váš zdravotní stav, tak si můžete požádat o zvýšení stupně ID, neznamená to však, že uspějete.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.