Nárok na PID

Dobrý den.Jsem onkologický pacient,po léčbě 5.let.Chodím na kontroly 1.x za rok.Léčím se se štítnou žlázou a před dvěma roky jsem prodělal těžký zánět střeva-levostranná Ulcerozní kolitida.Jsem pořád unavený,mám problémy se stolicí a užívám ráno 8.prášků,v poledne 3.a večer 5.Měl jsem plný inv.důchod,ale byl mě snížen na ID 1.stupeň.Našel jsem si práci,ale vůbec se na to necítím.Myslíte,že by mělo smysl znovu požádat o PID,nebo alespoň o zvýšení na druhý stupeň?Při odebrání PID jsem se neodvolával,protože posudkový lékař mě řekl,že to nemá cenu,protože taky nemusím dostat žádný.Děkuji za odpověď.
 
jirka

Vážený pane Jirko,

především je chyba, že jste o svůj PID nebojoval. Posudkoví lékaři říkají standardně všem, že když se odvolají, že jim bude odebrán ještě zbylý ČID. To však není tak jednoduché. Samozřejmě, že můžete požádat o vyšší stupeň ID. Bylo by však dobré, kdybyste k tomu měl nějakém lékařské vyšetření a lékařskou dokumentaci o zhoršení zdravotního stavu.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.