Nárok na invalidní důchod

Dobrý den, potřebovala bych poradit, co mám dělat .V roce 2005 jsem dostala výpověď z pracovního poměru, práci jsem nesehlala, tak jsem byla v domácnosti. Platila jsem pouze zdravotní pojištění. Nyní jsem nemocná, mám vyhřezlou ploténku. Pojištění mi platil manžel, ale je už v důchodu, tak je to pro nás těžké. Manžel je po operaci obou kyčlí, takže přivýdělěk není možný. Mě je nyní 52 let, nemohu dlouho sedět, stát ani chodit. Operaci odmítám, protože maminka po ní ochrnula. Tak bych vás poprosila, zdali mám nějaké východisko z této situace. Moc vám děkuji za odpověď Vacková I.
 
Irena Vacková

Vážená paní Vacková,

můžete zkusit požádat o invalidní důchod, pokud máte odpracovánio v posledních 20 letech 10 let. Pokud jste byla po roce 2005 v evidenci ÚP jako uchazečka o zaměstnání. Tak si myslím, že by oněch 10 let neměl být problém. Pokud Vám nebude přiznán ID, zkuste se odvolat, případně i soudit u Krajského soudu se správní žalobou. Pokud byste se dostala do této fáze, jsem připraven Vám poradit.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.