Nárok na invalidní důchod 3.stupně

Dobrý den, Obracím se na Vás s prosbou o radu ohledně nároku na invalidní důchod 3.stupně. Je mi 50 let,bydlím v Jihočeském kraji, okres Prachatice.Jsem vyučen v oboru strojní zámečník,ve kterém jsem pracoval od vyučení do 30 let, posléze jsem pracoval u ČD jako průvodčí a vlakvedoucí.Avšak v roce 2007 jsem měl ve volném čase úraz, při kterém se mi rozdrtily paty a dostával jsem tehdy plný invalidní důchod, který mi byl v roce 2008 omezen na částečný, kdy jsem musel v zaměstnání po 4 hod práce mít alespoň půlhodinovou pauzu. V roce 2009 mi praskla srdeční aorta a podstoupil jsem operaci, kdy mi dali náhradní umělou chlopeň.To mi přidělili opět plný důchod - v té době již invalidní důchod 3.stupně, ten mi však opět na začátku roku 2012 snížili na částečný důchod - invalidní důchod 2.stupně, který pobírám do současnosti.Zároveň nesmím pracovat v zaměstnání v prašném prostředí, v chladu, v horku, zvedat těžké věci,a jak jsem zmiňoval,po 4 hod práce mít pauzu.Proto,jak sám možná usoudíte,sehnat zaměstnání vhledem k mým omezeným možnostem a současné situaci na trhu práce je prakticky nemožné. Existuje prosím nějaká možnost nebo šance o nárok na zpět plný invalidní důchod 3.stupně, případně kam se mám obrátit nebo jak mám vůbec postupovat? Předem vřele děkuji za jakoukoliv odpověď. S pozdravem Patrik Hofmeister
 

Vážený pane Hofmeistere,

můžete požádat v zásadě kdykoliv o přiznání ID III. stupně. Otázkou je, zda Vám bude přiznán. Skutečnost, že nemůžete sehnat zaměstnání ještě není důvodem k přiznání ID III. stupně.

Obraťte se na OSSZ. Nejlépe by bylo, kdybyste byl delší dobu v pracovní neschopnosti a teprve ůotom požádal o důchod. Měkl byste větší naději na úspěch.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.
Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.