MRSA-nárok na invalidní důchod

Dobrý den,v roce 2014 má švagrová podstoupila třetí Císařský řez a při tomto zákroku se nakazila Stafylokokem Methicilin-Rezistentní Staphyloccocus Aureus MRSA.V jejím případě se projevuje neustálými velkými vředy na různých částech těla provázených bolestmi a dalšími příznaky.Po celou dobu je pod dohledem lékařů,ale podávání antibiotik ani chirurg.odstranění nemělo žádné výsledky.Z jejich kmenových buněk byl připraven lék a ani ten nemá žádné výsledky.Léčba pokračuje dál zatím bez úspěchu.Chtěla bych se zeptat,nebo spíše poradit...bylo ji doporučeno zažádat si o inv.důchod jelikož s její diagnozou,kterou musí všude prokazovat bude mít problém sehnat práci a starostí o tři děti ,aby se nenakazili i oni má v současné době i psychické problémy.Má v tomto případě nárok na invalidní důchod?a je možné požadovat nemocnici kde k nakažení došlo o odškodnění?Pokud to bude možné mohl by jste nám poradit co se dá dělat? Děkuji za případnou odpověd a přeji Hezký den.I.Fuksová Pardubice
 
Irena Fuksová

Dobrý den pane Fuksová, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Je mi velmi líto, že je Vaše paní švagrová v tak závažném zdravotním stavu. Tím více, že se tak stalo po tak radostné události, jakým je porod zdravého potomka. Velmi dobře vím, co znamená být nakažen bakterií MRSA. Komplikace, tak, jak je líčíte, jsou opravdu závažné a vůbec se nedivím, že jí působí takové problémy.

Pokud se tážete na žádost o invalidní důchod, mohu Vám jen doporučit, aby Vaše švagrová tuto žádost podala. Její zdravotní problémy a jejich projevy mohou být srovnatelné s některými diagnózami, na které je invalidní důchod běžně poskytován. Nejsem však, bohužel, schopen na základě Vašeho sdělení posoudit, zda jí skutečně nárok na invalidní důchod vznikne, případně jakého stupně tento invalidní důchod bude.

V současnosti se, podle platné legislativy, přiznávají tři stupně invalidních důchodů, z nichž I. a II. stupeň jsou částečné invalidní důchody (liší se pouze rozsahem poklesu pracovní schopnosti) a III. stupeň je plný invalidní důchod. Neodvažuji si tipnout, jak závažný zdravotní stav Vaší švagrové je, ale předpokládám, že podmínky pro přiznání plného invalidního důchodu nejspíš nesplní.

V případě odškodnění jsem přesvědčen, že jí nárok na odškodnění proti porodnici, jako škůdci nepochybně vzniká. Odpovědnost porodnice (eventuálně celé nemocnice, součástí které porodnice je) je v tomto případě objektivní a porodnice se z ní nemůže nikterak „vyvinit“. Stačí, že z dokumentace o porodu vyplývá, že se Vaše švagrová při porodu touto velmi nebezpečnou bakterií MRSA nakazila.

Z tohoto titulu jí vznikají různé nároky na náhradu škody, které může uplatnit proti zmíněné porodnici. Jde především o bolestné, o ztížení společenského uplatnění, náhradu nákladů spojených s léčením (nehrazených zdravotní pojišťovnou), její cestovné k lékaři a do zdravotnických zařízení, cestovné příbuzných k její návštěvě při hospitalizaci, navýšené náklady, které musela vynaložit navíc při péči o své děti (které by vynaložit nemusela, nebýt předmětné infekce), náklady na zvýšená hygienická opatření, zamezující rozšíření nákazy v rodině a především náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti (tzv. rentu). Nový občanský zákoník ovšem umožňuje proti škůdci uplatnit i další nároky na náhradu škody, které poškozený musel vynaložit v souvislosti s jeho poškozením a které by jinak vynakládat nemusel.

Projednávání této problematiky a uplatnění náhrady škody je však poměrně složitou záležitostí, kterou si Vaše švagrová, pokud nemá právnické vzdělání, nebude umět s největší pravděpodobností sama vyřídit. Přestože je sice možné náhradu škody přednostně vypořádat dohodou uzavřenou mezi škůdcem a poškozeným, je nutné ji správně vyčíslit a správně doložit. Při správně uplatněné náhradě škody může pojišťovna porodnice (nemocnice) škodu vypořádat dohodou. Pokud k dohodě nedojde, poškozený má právo podat příslušnou žalobu k soudu, kdy o náhradě škody poté rozhoduje soud svým rozsudkem.

Vzhledem k náročnosti takového procesu velmi důrazně doporučuji svěřit vymáhání náhrady této škody zkušenému advokátovi. Odměna za jeho zastoupení bude totiž též součástí náhrady škody a v případě, že bude Vaše švagrová ve sporu úspěšná, tyto náklady rovněž uhradí pojišťovna škůdce, jako součást náhrady škody.

V této věci je však nutné jednat poměrně rychle, neboť náhrada škody má dvouletou, respektive tříletou promlčecí lhůtu. Při podání žaloby na náhradu škody je tato lhůta zastavena.

Doporučuji tedy neváhat, urychleně si situaci zhodnotit a urychleně též jednat. 

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku