Mám šanci získat ČID?

Dobrý den pane Kráso, mohl by jste mi prosím poradit? Od dětství mám atopický ekém, alergie a astma. Jako dítě jsem chodila před komisy kvůli ekému. Vystudovala jsem Hotelovou školu, poté rok na jazykové škole. Nemohla jsem si najít práci, krátce na to jsem zjistila, že jsem těhotná, tak jsem zůstala doma. Stát mi platil pouze soc. a zdrav. pojištění, ale jinak jsem nedostala. Po narození dcery jsem pobírala rodičovský příspěvek. Dceře je nyní 2,5 roku a chodí pravidelně do MŠ. Hledám si zaměstnání, což je nadlidský úkol. Bydlíme na Tachovsku a je tu problém si sehnat práci.Zaměstnanci se ohání tím, že nemám praxi, když jsem nepracovala a druhým problémem pro zaměstnavatele je dcera. Jak mám ekzém a alergie, tak nemůžu jít pracovat do německé fabriky. V současné době mám ekzém na nehteh. Moje paní kožní doktorka mi řekla, že mě s těma prstama nepustí do práce jen tak do ledajaké. Na Tachovsku je veliký problém sehnat si zaměstnaní a hlavně, aby vyhovovalo mě, mému zdraví, dceři. Prosím Vás tedy o radu, je možné mít částečný invalidní důchod? Je mi 23let. Penzijní pojištění mám od loňského roku, takže nespadám mezi pilíře. Slyšela jsem, že když jsem nepracovala, tak by se mi důchod vypočítával z prům. platu ČR. Mám vůbec nárok na důchod s rukama? Hodně jsem četla články na internetových stránkách, ale vůbec jim nerozumím. Těším se na vaší odpověď na email. Děkuji. S pozdravem Aneta
 
Aneta

Váážená paní Aneto,

pokud nemáte odpracované roky, tak i kdyby Vám byl přiznán ID I. nebo II. stupně, tak nebudete pobírat žádnou finanční částku. Přesto se obávám, že Vaše postižení není takového charkteru, aby Vám byl ID přiznán.

S pozdravem Václav Krása

 

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.