Mám nárok na ID?

Dobrý den, jsem mamkou 9letych dvojčat, jedno od 4let IV.stupen, druhé má dalo by se říci zaplať pánbůh jenom Aspergra (nic mu nepřiznali) a já se chci zeptat, jelikož jsem pečující osoba mám nárok si zažádat o ID, když nepracuji? jsem před výměnou kolenního kloubu, podle artroskopie koleno už total, než dojde k výměně budou mi dávat pouze výživu do kloubu a prášky na bolest.Slysela jsem, že u umělého kloubu mám,ale nevím zda teď.dekuju za odpověď Jarka
 
Jarka

Vážená paní Jarko,

pokud nemáte žádné zdravotní postižení, tak nemůžete žádat o invalidní důchod. Vašim základním příjmem je příspěvek na péči Vašeho syna. Pokud nemáte žádné příjmy, můžete požádat o dávky hmotné nouze, to je příspěvek na živobytí a příspěvek na bydlení, protože příspěvek na péči se nepočítá do příjmů společně posuzovaných osob. Dále byste měla pobírat dětské přídavky na obě děti. Vaše postižené dítě by mohlo mít také nárok na příspěvek na mobilitu. Vše vyřídíte na úřadu práce. 


S pozdravem Václav Krása

Rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na prohlédnutí reklam na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.