krácení renty o minimální mzdu pojištovnou

Dobrý den, prosím zda vůbec je toto možné a zda s tím bude někdo něco v tomto státě dělat. Za 30 let práce jsem si uhnala nemoc z povolání a dělat a sehnat práci již nemohu ! Invalidní důchod jsem nedostala z důvodu, že již mám nemoc z povolání. Takže měla jsem plat před nemocí 11.500,- Kč. Takže je mi měsíčně pojištovna odečítá 8500,- kč a doplácí mi pouze 3000,- Kč. Je toto zcela normální za 30 let dřiny a zničeného zdraví. Minimální mzda se má zvedat takže za pár let budu pojištovně doplácet asi já!!!. Pane Kráso měl byste toto urychleně pro nás zdravotně postižené osoby nějak řešit či někde nadnést. Opravdu toto není možné! Děkuji
 
Marta

Vážená paní Marto,

nerozumím tomu, že Vám nebyl přiznán invalidní důchod, když máte nemoc z povolání a nemůžete vykonávat zaměstnání. Domnívám se, že tady je zásadní pochybení, protože Vy máte nárok na ID. Pokud nepobíráte invalidní důchod, tak Vám neměla být renta ani krácena. Nejlépe bude, když mi pošlete kopie dokumentů, a to buď oskenované na adresu v.krasa@nrzp.cz a nebo okopírované na poštovní adresu NRZP ČR, Partyzánská 1/7, 170 00 Praha 7.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.

Vážená paní Marto, reaguji ještě na Váš dotaz ve věci vyplácení renty a odečítání částky 8500,- korun. tento odpočet minimální mzdy vychází z rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle něhož neodpovídá škůdce za situaci na trhu práce a pokud by situace na trhu práce nebyl nepřiznívá pro OZP, tak by našly adekvátní zaměstnání s příjmem alespoň ve výši minimální mzdy. Na základě této konstrukce pakn vzniká právní fikce, že člověk se ZP, ať již poživatl důchodu či ne, má příjem rovný minimální mzdě, a že je proto odůvodněné tuto částku od výše renty odečíst.

Podle mého názoru je tato fikce chybná, ale je možné ji změnit pouze novým rozhodnutím soudu. NRZP ČR ještě zkoumá jak tuto praxi změnit. K její změně však nemůže dojít bez aktivní účasti lidí, kteří jsou takto diskriminováni. proto Vám nabízím možnost spolupráce na žalobě proti současné soudní praxi a postupu pojišťovny Kooperativa. Pokud budete mít zájem se toho účastnit, napiště mi na adresu v.krasa@nrzp.cz. Do mailu napiště spojení na Vás, neboť budu od Vás potřebovat podklady k přípravě žaloby.

S pozdravem Václav Krása