Invalidny dochodok

Dobry den p. Krasa, bol mi priznany invalidny dochodok na Slovensku, kedze som zatial obcanom SR.  Momentalne zijem a aj pracujem v CR uz niekolko rokov. Mam ZTP/P preukaz v Cechach ako aj prispevok na starostlivost, mam vysoky stupen invalidity nad 70%. Je mozne poziadat o invalidny dochodok v CR? a za akych podmienok?   dakujem Za radu, Deni
 
Deni

Vážený pane Deni,

pravděpodobně je možné, aby Vám byl přiznán invalidní důchod v ČR, ale musel byste splnit naše požadavky. Především se jedná o posouzení zdravotního stavu a procentní ztrátu pracovních schopností. Dále byste musel splnit dobu sociálního pojištění - zaměstnání potřebnou pro přiznání ID. Je jasné, že by Vám nebyla počítána pracovní doba, kterou jste odpracoval na Slovensku. Takže to není tak jednoduché. Musel byste v ČR odpracovat 10 let v období posledních 20 let.


Rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na prohlédnutí reklam na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji. 

S pozdravem Václav Krása