Invalidní důchod III. stupně

Dobrý den pane Kráso, chtěl jsem se zeptat, dne 19.7 jsem si požádal o důchod. To jsem byl ještě nezletilý. Dne 20.8 mi byl přiznán invalidní důchod III. stupně. (To už jsem byl zletilý) Invalidní důchod mi byl přiznán kvůli mému zdravotnímu stavu až po podání žádosti. Jinak bych dostal částečný (podle komisního lékaře). Bylo mi řečeno, že plný invalidní důchod mi byl přiznán kvůli tomu incidentu, který se stal až po podání žádosti. Chtěl jsem se zeptat, podle čeho se mi bude určovat výše invalidního důchodu?. Četl jsem, že člověk, který získal invaliditu musí mít určitou dobu pojištění a příjem, jinak dostane úplný základ kolem 3000 kč. Já jsem student, tím pádem nemám žádný příjem. Pak zase, že se to nějak dopočítává a tím bych dostal kolem 9000 kč. Nevím co se na mě vztahuje, mohl by jste mi poradit?. A ještě dotaz, když mi byl schválen důchod 20.8 a já teď čekám na rozodnutí z Prahy, bude mi vyplacena zpětně částka té doby, co budu čekat? A ještě, dozvěděl jsem se, že CSSZ má na úplné rozhodnutí 90 dní. Od jakého dne se začíná počítat těch 90 dní?. Děkuji předem za odpověď. S přáním příjemného víkendu, Martin Kubíček
 
Martin Kubí?ek

Vážený pane Kubíčku,

doba studia se započítává do pojištění a tudíž Váš ID by měl být ve výši přes 9 000 Kč. Důchod Vám bude doplacen od data přiznání. Na vydání rozhodnutí má ČSSZ skutečně 90 dní. Často však tuto lhůtu překročí. Protože Správní řád nestanoví žádnou sankci za překročení lhůty správního řízení, tak se ČSSZ nemůže nic stát. Můžete však podat stížnost k MPSV ČR.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se neustálým snižováním státní podpory, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.