invalidní důchod

Vážený pane Kráso, prosím o odpověď: bratr požádal o přiznání ID, posudkový lékař mu vydal posudek, kdy invalidním uznán nebyl, snížení pracovní schopnosti jen o 30 %. Doma si pak tento dokument přečetl a zjistil, že jeho praktický lékař neuvedl všechny skutečnosti, hlavně zprávu očního lékaře, má glaukom a další vady. Domnívám se, že kdyby byla uvedena zpráva z očního, nárok na ID by měl mít. Mohl by tedy podat námitku do 30 dnů, ale není mi jasné, zda má čekat ještě na zprávu z ČSSZ nebo může podat námitku přímo proti posudku ? Děkuji za Vaši práci. Nehybová
 
Jitka

Vážená paní Nehybová,

Váš bratr se samozřejmě může ještě obrátit na posudkového lékaře s tím, že opomněl dodat všechny lékařské zprávy a že žádá, aby při vydání rozhodnutí byly zohledněny i tyto skutečnosti. Současně by měl posudkovému lékaři tyto zprávy doručit. Posudkový lékař má možnost zvýšit o 10 procentních bodů zvýšit míru invalidity v případě, že mimo hlavní diagnózu jsou ještě další zdravotní komplikace. POkud posudkový lékař odmítně zařadit tyto zdravotní zprávy, tak Vám nezbyde nic jiného než počkat na rozhodnutí a podat námitku.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.