Invalidní důchod

Dobrý den. Kamarádka byla hned po narození operovaná (onkologický nález na střevech), do 12 let prodělala hromadu operací, má psané docela zásadní omezení. Kamarádce je dnes 48 let. Bála si žádat o invalidní důchod, ale ted už ji zdravotní stav donutil. Chci se zeptat, kolik let si může žádat zpětně o invalidní důchod, když ted kvůli svému zdravotnímu stavu už 3 roky nemůže pracovat. Slyšela jsem, že jde žádat i několik let zpětně a s jejím zdravotním stavem, že měla dostat invalidní důchod v 18 letech. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Mirka
 
Mirka

Vážená paní Mirko,

o ID lze žádat maximálně 3 roky zpětně.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.