invalidní důchod

Dobrý den,před rokem jsem měla autonehodu, kterou jsem nezavinila. Kromě otřesu mozku, zlomeného žebra a jiných "drobností" jsme utrpěla zlomeninu zánártních kostí, kterou mi operativně zafixovali dráty a po půl roce je opět vyndaly. Od té doby chodím s bolestí o francouzské holi a velmi se mi zhoršil můj psychický stav. Všechny tyto skutečnosti jsem řádně doložila OSSZ, která ale rozhodla, že postižení je 25% a tudíž nemám na nic nárok ani na částečný invalidní důchod, i když všechny lékařské zprávy potvrzují trvalé následky. Paní doktorka již při první schůzce mi řekla, že mohu pracovat a to že nemohu bez hole chodit je pouze můj problém a mám užívat léky od bolesti. Posudek od mého psychiatra vůbec nebrala v úvahu s tím, že je z roku 2011. Na dalším jednání, kdy jsem si žádala o invalidní důchod stejná lékařka /MUDr.Dundálková/ nový posudek od mého psychiatra, kde je jasně řečeno, že nemohu vykonávat dosavadní ale i jinou práci řekla, že pan doktor píše, že chodím na kontroly jen při zhoršení mého stavu a na mou odpověď, že jsem 3 měsíce měla nohu v sádře, navíc zdrátovanou a pak jsem jezdila skoro půl roku na rehabilitaci, ale i přesto jsem k panu doktoru Urubkovi chodila jednou za jeden a půl měsíce, mi neodpověděla. Prosím vás o radu. Bude mi padesát let, francouzskou hůl k pohybu potřebuji a léky od bolesti dlouhodobě užívat nemůžu. Jsem zoufalá a nevím si rady. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Irena Rájová
 
Irena Rájová

Vážená paní Rájová,

v této věci Vám těžko poradím. Proti rozhodnutí o zamítnutí žádosti o ID můžete podat námitku a případně i správní žalobu. Doufám, že jste evidována na ÚP jako uchazečka o zaměstnání, aby Vám nenarůstal dluh na zdravotním pojištění a aby jste měla počítánu dobu do nároku na starobní důchod. Možná by Vám pomohlo najít si nějakou lehčí práci, protože byste možná se dostala i do psychycké kondice.

S pozdravem Václav Krása

 

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.