Inv. důchod 3 stupně bez výplaty důchodu.

Dobrý den. 1.3.2019 jsem ukončil HPP u mého již bývalého zaměstnavatele dohodou kvůli dlouhodobé PN která vyůstila v invaliditu 3 stupně (nejedná se o úraz v zaměstnání, trpím crohnovou chorobou od svých 14ti let) a proto jsem již nebyl schopen nadále svojí práci vykonávat. Dne 6.2.2019 jsem byl LPS v Jihlavě uznán invalidou ve třetím stupni (70%) nicméně ČSSZ mojí žádost o výplatu důchodu zamítla z důvodu nedostatečné doby pojištění. Je mi 35 let takže bych měl prokázat za posledních 10 let alespoň 5 let pojištění, nicméně, v mém případě mám pouze 3 roky pojištění které mohu doložit, dva roky mi chybí. Celková doba pojištění u mne činí 8 roků a 130 dnů. V minulosti jsem pracoval na DPČ kdy zaměstnavatel vykazoval pouze 9990Kč zbytek mzdy řešil výplatou na ruku která nebyla nikde uvedena a ani se nezapočítávala nikam. Aktuálně jsem byl vzhledem k okolnostem nucen i přes svůj zdravotní stav najít zaměstnání na plný úvazek abych vůbec přežil. Doplacení chybějícího pojistného za dva roky je pro mne v tuto chvíli naprostá utopie. Aktuálně mi běží 30 denní lhůta pro podání námitky na ČSSZ. Vůbec netuším co mám v takové situaci dělat a zda je vůbec šance aby mi byl přiznán invalidní důchod. Děkuji za jakoukoliv radu. S pozdravem Michal Štefan.
 
Michal Štefan

Vážený pane Štefane,

pokud nemáte splněnou odpracovanou dobu, tak nemáte šanci s odvoláním. Byla chyba, že jste nepožádal o invalidní důchod pro invaliditu z mládí, pokud jste měl již potíže ve 14 letech. Před dovršením 18 let jste mohl mít tento důchod. To je však kdyby. Teď bohužel musíte mít buď odpracovanou dobu nebo doplatit pojištění. Žádnou radu nemohu mít, protože zákon je v tomto zcela striktní. 

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.