info

Vážený pane Krása, velice Vás prosím o radu. Mému synovi je 32 let a nedávno mu byl přiznán invalidní důchod 1.stupně na artrozu. Z důvodu, že v mládí utrpěl vážný úraz kolene a má sníženou hybnost,tak teď mu byl přiznán inv. důchod zpětně od 15 let. Dostane i zpětně vyplacenu nějakou finanční částku? Bere asi 3 300, Kč. Je možnost,aby mu bylo za ty roky vráceno část peněz, které zaplatil na zdravotním pojištění? Přivydělává si na živnostenský list. Předem vám moc děkuji za odpověď.
 
Božena Sadská

Vážená paní Sadská,

nikdy jsem se s tím nesetkal, že by byl ID přiznán 15 let zpětně a připadá mi to poněkud zvláštní.

Podle ustanovení § 56 odstavce 1 písmeno b) zjistí-li se, že důchod byl neprávem odepřen, a nebo přiznán od pozdějšího data než od jakého náleží, důchod se přizná a to ode dne od něhož důchod nebo jeho zvýšení náleží. Podle druhé věty tohoto ustanovení se přitom důchod nebo jeho zvýšení doplatí nejvýše 5 let nazpět ode dne zjištění nebo uplatnění nároku na důchod.

Pokud jde o vrácení zdravotního pojištění, tak se domnívám, že na něj Váš syn nárok nemá, protože, pokud pracuje i při pobírání ID I. stupně, musí platit zdravotní i sociální pojištění z příjmů z výdělečné činnosti. To znamená, že příjemce ID není osvobozen od platby zdravotního nebo sociálního pojištění.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji