ID cukrovka

Dobrý den pane Kráso, Syn ( 17 let) má cukrovku a inzulín aplikuje 7x denně. Už před časem jste mi odpověděl, že vzjledem k tomu, že jeho výběr budoucího zaměstnání je omezen, měl by mít nárok na první stupeň invalidity. V současné době studuje na gymnáziu ale do budoucna plánuje studium VŠ. Můj dotaz tedy zní : Je možné před dosažením 18.let požádat o přiznání ID i když plánuje další                                 studium- tedy souběh studia na SŠ ( později VŠ) a pobírání ID ?                                Jaká může být výše takového důchodu, když nikdy nepracoval ?   děkuji za odpověď
 
Valenta

Vážený pane Valento,

bylo by vhodné podat žádost o ID pro invaliditu z mládí. Tato žádost se podává před dosažením 18 let. Pokud by mu byl přiznán tento ID, tak nebude omezen v délce zaměstnání, mohl by pracovat normálně bez omezení. Studium na VŠ nemá žádný vliv na přiznání ID, ani nijak jeho přiznání neomezuje. Doporučuji Vám podat žádost o přiznání ID pro invaliditu z mládí. Bylo by velmi dobré, kdyby žádost podpořil odborný ošetřující lékař chlapce.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.