ID

Dobrý den, chci Vás požádat o Váš názor. Jsem vyučený zámečník a posledních 14 let jsem pracoval v dělnické profesi kontrolor výkovků na kovárně. Fyzicky náročná práce "3. kategorie fyzické zátěže". Před dvěma lety jsem podstoupil dvě operace zhoubného nádoru příušní slinné žlázy. První operace: odstranění nádoru i se slinnou žlázou. Po zjištění, že šlo o nádor zhoubný, hned druhá revizní operace, kde mi byly odstraněny zbytky slinné žlázy, části okolní tkáně a mízní uzliny z poloviny krku. Jizva od ucha až ke klíční kosti, cca 45 stehů. Šlo o nádor 1. stupně a tedy dle vyjádření onko. kliniky to zkusili bez ozářek, protože v tomto případě by byla rizika radioterapie vyšší, než její přínos. Byl jsem 8 měsíců na neschopence, během kterých jsem absolvoval půlroční rehabilitace, protože při operaci došlo k pohmoždění lícního a ramenního nervu. Prakticky jsem nemohl zvednout ruku nad horizontálu. Hned po ukončení neschopenky jsem byl propuštěn z práce z důvodu dlouhodobého nepříznivého zdravotního stavu. Nemožnost práce se zvednutýma rukama a také v riziku brusného prachu a škodlivých výparů, např. ze svařování. Takže v mé profesi jsem vyřízený. Momentálně jsem už rok a půl na ÚP, v květnu 2018 jsem si zažádal o OZZ, to jsem získal natrvalo. Teď v prosinci jsem si zkusil zažádat o ID. Můj současný stav: Ruka sice plně pohyblivá, ale bolestivost ramene zůstává. Paréza, tedy omezená hybnost koutku úst, levé tváře, nefunkční šlachy na půlce krku a necitlivost části tváře a ucha, migrény, syndrom Freyové. Bolestivost ramene, krku, tváře, ucha. Neustálý pocit zavěšeného kilového těžítka na krku. Při větší fyzické námaze, třeba vyjížďka na koloběžce se bolest krku a tváře stává nesnesitelnou. Mohu Vás požádat o názor, zda mám nějakou šanci alespoň na 1.stupeň ID? Děkuji moc za Váš čas a ochotu.
 
Kamil

Vážený pane Kamile,

nejsem posudkovým lékařem. Je důležité si uvědomit, že při posuzování nároku na invalidní důchod se zkoumá především snížená pracovní schopnost. To znamená, na kolik postižení ovlivňuje možnost získat nějaké zaměstnání. Ve Vašem případě bych řekl, že by Vám mohl být přiznán ID I. nebo II. stupně, ale to i s přihlédnutím k tomu, že máte i verbální obtíže. To znamená, že operace Vám poškodila i schopnost plynulé srozumitelné komunikace. Myslím, že to by mohl být ke všem Vašim obtížím důležitý důvod, jak uspět se žádostí, ale neberte to prosím tak, že říkám, že ID musíte dostat. Je to opravdu můj velmi hrubý odhad.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.