ID

Dobry den,znovu vas žadam o radu.Jsem po autohavarii,stale v PN.Po roce PN jsem žadala ID,byl zamítnut,podala jsem námitku a nyní mi přišel posudek k invaliditě v námitkovém řízeni. Byl přiznan ID 1.st. Ale jsem bezradna co mám dělat,když mi muj zdr stav nedovoluje nastoupit doprace. jsem stale zaměstnana a PN trva,byla mi prodloužena podpurčí doba di 31.7.2018 a nyni přiznan ID 1.st od 7.7.2018. Ale co mam dělat když nemohu nastoupit, co s PN?musim čekat až přijde rozhodnutí s poučením a podat další námitku,nebo už žalobu? stale mám zazadano o prodloužení podpurčí doby,nebo mám PN ukončit a když nezvladam nastoupit do pace tak novouPN?. Opravdu nevím co mám dělat,jak postupovat. Děkuji za dpoved Alena
 
Alena

Vážená paní Aleno,

další námitku už podat nemůžete. Musela byste podat již správní žalobu, což Vám také doporučuji, pokud skutečně nemůžete nastoupit do zaměstnání. Správní žalobu musíte poslat do 2 měsíců od doručení rozhodnutí od přiznání ID I. stupně. Správní žaloba se posílá ke Krajskému soudu, neplatí se žádné poplatky a nemusí Vás zastupovat advokát. Stačí napsat, že nesouhlasíte s rozhodnutím, protože posudkový orgán nevzal v úvahu všechny okolnosti Vašeho zdravotního stavu. Při pobírání ID I. stupně můžete být dále v pracovní neschopnosti. Tu však musí prodloužit OSSZ na základě rozhodnutí revizního lékaře. Kdyby Vám byla ukončena pracovní neschopnost a nemohla jste pracovat a zaměstnavatel by s Vámi ze zdravotních důvodů rozvázal pracovní poměr, musíte se hned  přihlásit na ÚP jako uchazečka o zaměstnání, aby Vám doba byla počítána do nároku na starobní důchod.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.